U heeft recent een bovenbeenamputatie ondergaan bij ZorgSaam Ziekenhuis De Honte. Hieronder vindt u informatie en adviezen over het herstel en oefeningen om weer zo normaal mogelijk te leren bewegen.

Gevolgen van de operatie

Door het (deels) amputeren van het been, kunt u last krijgen van oedeem, stijfheid en (fantoom)pijn of fantoomsensaties.

Oedeem

Oedeem is ophoping van vocht in de weefsels. Een teveel aan vochtophoping heeft een negatieve invloed op de genezing van de wond. Om oedeem tegen te gaan, kan het helpen om het been hoog te leggen en om het been te bewegen.

Stijfheid

Stijfheid kan optreden doordat u het been (tijdelijk) minder goed kunt bewegen. Voer dagelijks oefeningen uit om te voorkomen dat u langdurige stijfheid of beperking van beweging aan de operatie overhoudt.

Fantoompijn

Fantoompijn of fantoomsensaties zijn verschijnselen na de amputatie. Hierbij lijkt het of het geamputeerde lichaamsdeel nog aanwezig is en bijvoorbeeld pijn doet of jeukt. Gebieden in de hersenen die het ledemaat aansturen worden nog steeds geprikkeld door de zenuwen in de stomp. Uit bed komen en starten met staan en lopen, kan de fantoompijn voorkomen of verminderen. Ook kan de pijn afnemen door in gedachten het geamputeerde lichaamsdeel te bewegen.

Bezoek van de fysiotherapeut

De dag na de operatie komt de fysiotherapeut bij u langs om samen met u aan uw herstel te werken. De therapie kan bestaan uit:

 • Advies over houding en beweging
 • Oefentherapie voor benen, en ook de armen
 • Transfertraining
 • Balanstraining
 • Looptraining met loophulpmiddel

Adviezen voor houding en beweging

Om weer zo normaal mogelijk te leren bewegen, staan en lopen, is het belangrijk dat u oefeningen doet. En uit bed komt zodra het weer mogelijk is. De fysiotherapeut en ook de verpleegkundigen helpen u hierbij. Hieronder een aantal adviezen waar u zelf mee aan de slag kan:

 • Wissel regelmatig van houding (denk aan buikligging en zijligging)
 • Leg in bed geen rolletje of knik (van het bed) in de knieholte (behalve bij oefeningen)
 • Zorg voor goed schoeisel aan uw niet-geopereerde been (bij voorkeur een dichte schoen) als u loopt met een loophulpmiddel

Oefeningen

Onderstaande oefeningen zijn bedoeld om de mobiliteit, lenigheid en spierkracht in het been te behouden of te verbeteren. Dit is ook belangrijk voor de genezing van de wond, voor de doorbloeding en voor de vermindering van oedeem (vochtophoping). En om later eventueel een prothese te kunnen aanmeten. Enkele aandachtspunten voor de oefeningen:

 • Voer de oefeningen rustig en gecontroleerd uit
 • U kunt tijdens de oefeningen enige stijfheid en pijn ervaren. De pijn mag echter niet te sterk worden en niet te lang duren
 • Oefen dagelijks, zo mogelijk 3 keer
 • Probeer alle oefeningen 10 keer te herhalen en de eindstand 3 seconden vast te houden

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met de afdeling fysiotherapie.
Succes!
Team Fysiotherapie ZorgSaam
Telefoonnummer: 0115 – 868262 | E-mailadres: fysiozorgzaam@zzv.nl

Januari 2023

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.