De ingreep

Tijdens de kijkoperatie in de knie heeft de orthopeed uw voorste kruisband hersteld.

Belastbaarheid en looppatroon

U mag het been gedeeltelijk belasten, ongeveer 50% van het lichaamsgewicht. Omdat u niet volledig op het geopereerde been mag steunen moet u twee krukken gebruiken (of een ander loophulpmiddel).

Functieherstel

De eerste twee weken mag u de knie volledig strekken maar niet verder buigen dan 90 graden.

Leg om een strekbeperking te voorkomen geen kussen onder uw knie als u gaat rusten. Indien uw knie erg warm en/of dik is kunt u deze koelen met een coldpack.

Oefeningen

Let te allen tijde op de reactiviteit van de knie met name bij het introduceren van nieuwe oefeningen. Het aantal herhalingen en de frequentie over de dag zijn een richtlijn. Het blijft belangrijk om herhalingen en frequentie aan te passen op geleide van reactie (zwelling en pijn). Uw fysiotherapeut kan u hierbij ondersteunen.

Direct na de operatie staat het reduceren/laten afnemen van klachten als gevolg van de operatie op de voorgrond. Kortom: koelen, relatieve rust, in eerste instantie onbelaste mobiliserende oefeningen en belasting aanpassen op geleide van klachten is het belangrijkst. 

Fysiotherapie

U krijgt bij ontslag een verwijsbrief voor de fysiotherapie. Hiermee kan u gelijk starten. U mag zelf een afspraak maken bij uw fysiotherapeut, of vraag naar de mogelijkheden in ons ziekenhuis in Terneuzen/Oostburg.

Indien u een verwijzing heeft gekregen voor fysiotherapie na uw opname, kijk dan op de website van uw zorgverzekeraar of dit wordt vergoed. Let op: mogelijk moet u binnen bepaalde termijn na uw verwijzing of operatie starten om in aanmerking te komen voor een vergoeding.

Verdere informatie

Neem in een aantal situaties direct contact op met uw behandelend arts. Neem contact op met de afdeling orthopedie als:

  • Een of meerdere wonden aan de knie gaat lekken
  • Roodheid of zwelling en pijn aan de operatiewond toeneemt
  • De functie van de knie sterk achteruit gaat, dat wil zeggen dat u de knie minder ver kan buigen of strekken dan voorheen mogelijk was, niet meer kunnen staan op het been
  • U een lichaamstemperatuur van meer dan 38,5°C heeft, u daar geen goede verklaring voor heeft en dit in combinatie met één van bovenstaande verschijnselen optreedt
  • Indien er na 8-10 weken na de operatie nog steeds een forse reactie van de knie is
  • Een dik, rood, glanzend en pijnlijk onderbeen/kuit.

Contact

Team Fysiotherapie ZorgSaam
tel: 0115-688262
e-mail: fysiozorgsaam@zzv.nl

Januari 2023

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.