U heeft met uw behandelend arts afgesproken dat er bij u een foto van de fundus (het netvlies aan de binnenkant van het oog) wordt gemaakt. Deze pagina geeft informatie over de gang van zaken bij het maken van deze fundusfoto.

Doel van het onderzoek

Bij mensen met diabetes bestaat een verhoogde kans op aantasting van de kleinste bloed-vaatjes van het netvlies. De ogen moeten dan ook regelmatig gecontroleerd worden.

Het onderzoek

Het onderzoek is weinig belastend en pijnloos. Voor het onderzoek krijgt u oogdruppels in beide ogen, waardoor de pupillen wijder worden. Van ieder oog worden foto’s gemaakt.

Het onderzoek duurt inclusief het druppelen 30 minuten. Het maken van de foto’s gebeurt in een donkere kamer. U legt uw kin op de steun die aan de camera is bevestigd. Daarna worden foto’s gemaakt. Iedere keer wanneer er een foto wordt gemaakt, gaat er een flits af.

Belangrijk

Het nadeel van de oogdruppels is dat u gedurende enkele uren wazig ziet. We raden u af om zelf auto te rijden of te fietsen. Het kan zes uur duren voordat dit helemaal over is. Houdt u hier rekening mee.

Uitslag

De foto’s worden gemaakt door de optometrist of de technisch oogheelkundig assistent en later (of tegelijkertijd) beoordeeld door de optometrist. Indien het nodig is, krijgt u een oproep voor verdere controle bij de oogarts. Dit wanneer de optometrist een afwijking heeft geconstateerd als gevolg van suikerziekte of wanneer er een ander oogheelkundige bevinding is.

Meer informatie

Indien u vragen heeft over uw (vervolg)afspraken, diagnose of behandeling, dan kunt u contact opnemen met de oogpoli op het nummer: 0115-688488. Dit kan van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 17.00 uur.

 

Augustus 2020

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.