Fluorescentie angiografie maakt het mogelijk de bloedvaten van uw ogen beter te bekijken en tegelijkertijd te fotograferen. Om zulke foto’s te kunnen maken, maken we eerst de pupillen wijder met behulp van oogdruppels. Hierdoor kunt u tijdelijk wazig gaan zien. Na ongeveer een half uur maakt de optometrist een serie foto’s (meestal van beide ogen). Daarna spuiten we de fluoresceinevloeistof (door een naaldje) in een bloedvat in uw arm. Deze vloeistof wordt via het bloed in uw lichaam verspreid en komt dan in de bloedvaten van uw ogen terecht. Deze worden zo goed zichtbaar. De optometrist zal direct een tweede serie foto’s maken. Het onderzoek duurt ongeveer een uur.

Voorbereiding en voorzorg

  • Draag kleding met korte of makkelijk op te rollen mouwen.
  • Gebruik een licht ontbijt/lunch en drink geen frisdrank. Als u een eigen dieet heeft, kunt u dit normaal voortzetten.
  • Neem een broodje mee, vooral als u diabetespatiënt bent.
  • Drink na het onderzoek 4 a 5 glazen extra, zodat de vloeistof snel uw lichaam kan verlaten.
  • Vanwege het tijdelijk slechter zien, kunt u niet zelf een auto besturen.

Bijverschijnselen

De verschijnselen zijn van tijdelijke aard en kunnen 24 uur duren.

  • Na het onderzoek blijven uw pupillen wijd. Hierdoor hebt u last van het buitenlicht. Wij raden u aan een zonnebril mee te nemen.
  • Uw huidskleur en met name uw oogwit kunnen van kleur veranderen (gelig).
  • Uw urine zal tijdelijk een andere kleur hebben (donker/groenig), omdat de fluoresceinevloeistof langs deze weg uw lichaam verlaat.
  • Er is een kleine kans op misselijkheid vanwege de vloeistof die wordt ingespoten.

De uitslag van het onderzoek wordt direct besproken. Hierna kunnen (indien nodig) vervolgafspraken worden vastgelegd.

Meer informatie

Indien u vragen heeft over uw (vervolg)afspraken, diagnose of behandeling, dan kunt u contact opnemen met de oogpoli op het nummer: 0115-688488. Dit kan van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 17.00 uur.

 

 

Augustus 2020

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.