Een flebografie is een onderzoek waarbij met behulp van contrastvloeistof de bloedvaten in beeld worden gebracht. Dit kan van zowel het been als van de arm.

Er wordt gekeken of er eventuele vernauwingen of verwijdingen zijn van de bloedvaten.

Voorbereiding

Voor een flebografie is een speciale voorbereiding nodig. U moet vanaf 4 uur voor het onderzoek nuchter blijven (niet roken, niet eten, niet drinken).

 

LET OP!        

  • Kleding: Trek op de dag van het onderzoek makkelijk zittende kleding aan, waar geen metaal aan zit (ritssluitingen, beugel van de beha etc.). Wij adviseren de dag van het onderzoek geen sieraden te dragen.
  • Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Bespreek dan met uw behandelend arts of het onderzoek kan worden uitgesteld. Daarnaast meldt u dit óók altijd aan de laborante, voorafgaand aan het onderzoek.
  • Gebruikt u medicijnen? U kunt deze, zoals gewoonlijk, innemen met een klein beetje water.
  • Heeft u diabetes? Dan kan het zijn, dat u speciale maatregelen moet nemen. Neem hiervoor contact op met uw behandelende arts.
  • Zijn er bijwerkingen of risico’s? Bij dit onderzoek wordt gebruikt gemaakt van röntgenstraling. Door de moderne technieken, die in ons ziekenhuis worden toegepast, is het risico van de röntgenstraling minimaal. De ingespoten contrastvloeistof kan een warm gevoel in hoofd, keel en onderbuik veroorzaken. Dit trekt na enkele minuten weer weg.
  • Als u niet op uw afspraak kunt komen, vragen wij u dit zo snel mogelijk (bij voorkeur minimaal 48 uur van tevoren) te melden bij de afdeling Radiologie, telefoonnummer: 0115- 688433. De medewerker maakt dan een nieuwe afspraak voor u. Als u op tijd afbelt, kan een andere patiënt in uw plaats worden geholpen. Op deze manier houden we de wachttijden zo kort mogelijk.

Melden

De Röntgenafdeling in Terneuzen vindt u als u route 65 volgt, in Oostburg volgt u route 75.

We verzoeken u 10 minuten voor aanvang van het onderzoek aanwezig te zijn met de papieren die u (eventueel) voor het onderzoek heeft gekregen.

Als u voor de eerste keer in het ziekenhuis komt, moet u zich inschrijven aan de receptie bij de hoofdingang van het ziekenhuis. Neemt u hiervoor een geldig identiteitsbewijs mee.

Toestel

Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van het doorlicht toestel. Meer informatie over het toestel vindt u elders op deze website.

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?

Als u aan de beurt bent, haalt de laborant u op en brengt u naar de kleedruimte. De laborant controleert uw gegevens en geeft u uitleg over het onderzoek. Hij/zij zal u vragen om indien nodig, uw kleding en eventuele sieraden uit te doen.

In de onderzoeksruimte komt u op uw rug op een onderzoekstafel te liggen. Deze tafel kan worden gekanteld. De tafel wordt vervolgens in halfstaande houding gebracht. Indien de aders van uw been moeten worden onderzocht, bevestigt de laborant een strakke stuwband om de enkel. Dit is nodig om de dieper gelegen bloedvaten op de voetrug zichtbaar te maken. De  radioloog legt een infuus aan op de voetrug. Daarna spuit hij hier contrastvloeistof doorheen. Vervolgens worden er foto’s gemaakt van de aders in uw been.

Indien de aders in uw arm moeten worden onderzocht, bevestigt de laborant de stuwband om uw pols. Zo worden de dieper gelegen bloedvaten op de handrug zichtbaar gemaakt. De radioloog legt een infuus aan op de handrug. Daarna spuit hij hier contrastvloeistof doorheen. Vervolgens worden er foto’s gemaakt van de aders in uw arm.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Als er een volledig beeld is verkregen van de aders in uw arm of been, is het onderzoek klaar. De laborant verwijdert het infuus en legt eventueel een drukverbandje aan. Daarna begeleidt de laborant u naar de kleedruimte, waar u zich weer kunt aankleden. U mag nu weer gewoon eten en drinken.

Van wie krijgt u de uitslag?

U krijgt de uitslag van de huisarts of uw behandelend specialist. Deze bespreekt de uitslag met u bij de eerstvolgende afspraak.

Contrastmiddelen

Tijdens het onderzoek krijgt u contrastvloeistof toegediend. Hierdoor kunnen de bloedvaten zichtbaar worden gemaakt.

In bepaalde situaties kan een onderzoek met contrastvloeistof niet zonder meer doorgaan; met name uw nierfunctie is hierin belangrijk. Uw behandelend arts heeft met u gesproken over de eventuele risico’s, die kunnen optreden tijdens het röntgenonderzoek. Als het nodig is heeft uw arts hiervoor actie ondernomen.

Voor meer informatie, zie de informatiepagina “Jodiumhoudende contrastmiddelen”.

Heeft u nog vragen?

Neemt u dan contact op met de afdeling Radiologie of met uw behandelende arts.

De laborant en de radioloog vertellen u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren. U kunt dan ook vragen stellen.

De afdeling Radiologie van de locaties Terneuzen, Oostburg en Hulst is bereikbaar op het telefoonnummer (0115)-688433, op werkdagen van 08:00 tot 17:00 uur.

Meer informatie over de afdeling Radiologie en radiodiagnostische onderzoeken vindt u hier.

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.