Uw behandelend arts heeft voor u een röntgenonderzoek van uw fistel aangevraagd. Tijdens dit onderzoek worden met behulp van contrastmiddel röntgenfoto’s van de fistel gemaakt. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog en een of meerdere radiodiagnostische laboranten.

Lees onderstaande richtlijnen goed door

Deze richtlijnen zijn van belang voor een optimaal onderzoek en zijn ook beslissend voor het al dan niet doorgaan van het onderzoek.

Kleding

Trek op de dag van het onderzoek makkelijk zittende kleding aan, die u zelf uit kan doen. Wij adviseren de dag van het onderzoek geen sieraden te dragen.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn?

Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Bespreek dan met uw behandelend arts of het onderzoek kan worden uitgesteld. Daarnaast meldt u dit óók altijd aan de laborant, voorafgaand aan het onderzoek.

De dag van het onderzoek

Melden

De Röntgenafdeling in Terneuzen vindt u als u route 65 volgt, in Oostburg volgt u route 75.
We verzoeken u om 10 minuten voor aanvang van het onderzoek aanwezig te zijn met de papieren die u (eventueel) voor het onderzoek heeft gekregen.
Als u voor de eerste keer in het ziekenhuis komt, moet u zich inschrijven aan de receptie bij de hoofdingang van het ziekenhuis. Neemt u hiervoor een geldig identiteitsbewijs mee.

Toestel

Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van het doorlicht toestel. Meer informatie over het toestel vindt u elders op deze website.

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?

Meldt u zich ruim op tijd aan de balie van de afdeling Radiologie op de locatie, die op de afspraakbevestiging vermeld staat.
Hierna neemt u plaats in de wachtruimte.

Als u aan de beurt bent, haalt de laborant u op en brengt u naar de kleedruimte. De laborant controleert uw gegevens. Ook zal hij/zij u vragen om uw kleding en eventuele sieraden uit te doen, voordat het onderzoek gestart wordt.

In de onderzoeksruimte ligt u op de onderzoekstafel. Met behulp van een naaldje of dun slangetje spuit de radioloog contrastvloeistof in de fistel. Dit is meestal een vervelend gevoel en een enkele keer pijnlijk. De contrastvloeistof zorgt ervoor dat het gangetje van de fistel zichtbaar wordt op de foto’s. Vervolgens worden er foto’s gemaakt van de fistel.

Hoelang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek?

Als alle opnamen gemaakt zijn, begeleidt de laborant u naar de kleedruimte, waar u zich weer kunt aankleden.

Zijn er bijwerkingen of risico’s?

Bij dit onderzoek wordt gebruikt gemaakt van röntgenstraling. Door de moderne technieken, die in ons ziekenhuis worden toegepast, is het risico van de röntgenstraling minimaal.

Van wie krijgt u de uitslag?

U krijgt de uitslag van de huisarts of uw behandelend specialist. Deze bespreekt de uitslag met u bij de eerstvolgende afspraak.

Juni 2024

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.