Ergometrie is een onderzoek waarbij we uw hartritme registreren terwijl u fietst op een ‘hometrainer’. Het onderzoek vindt plaats op de volgende locaties:

  • Locatie Oostburg, afdeling functieonderzoek, routenummer 36
  • Locatie Terneuzen, afdeling functieonderzoek, routenummer 53
  • Locatie Hulst, ergometrie onderzoekskamer

Tijdens het onderzoek vertelt de laborant u telkens wat er gaat gebeuren.

Voorbereiding

Wij raden u aan om voor het onderzoek een lichte maaltijd te gebruiken. Trek makkelijk zittende sportieve kleding en schoenen aan of neem deze mee. Voor het goed hechten van de elektroden mag u geen bodylotion op het bovenlichaam gebruiken. Borsthaar dient verwijderd te worden.

Onderzoek

U meldt zich op het afgesproken tijdstip op afdeling functieonderzoek c.q. ergometrie onderzoekskamer. De laborant haalt u daar op en brengt u naar de onderzoekskamer. De laborant vraagt u uw bovenlichaam te ontbloten en daarna plaats te nemen op de fiets. Vervolgens brengt de laborant met behulp van wat geleidingsspray rubber dopjes (elektroden) aan op uw borst en rug. Aan de dopjes zitten snoeren die met de apparatuur verbonden zijn. De apparatuur registreert uw hartslag terwijl u fietst. Er staat geen stroom op de snoeren. Vervolgens gaat u fietsen, terwijl u fietst wordt de belasting geleidelijk aan verhoogd, waardoor u steeds zwaarder moet trappen. Ondertussen wordt regelmatig uw bloeddruk gemeten. Over de uitslag van het onderzoek doet de laborant geen mededelingen. U hoort dit van uw behandelend arts.

Waarschuw de laborant indien u:

  • pijn op de borst krijgt;
  • duizelig wordt;
  • te vermoeid wordt om de test nog verder uit te voeren.

Wanneer deze klachten zich voordoen NIET zelf de test stoppen. De laborant zal in overleg met u de belasting van de fiets lager instellen. Fiets na het stopsignaal nog enige minuten door zonder belasting (cooling down = tot rust komen na inspanning). Als u zich tijdens het onderzoek ergens zorgen over maakt of vragen hebt, laat het ons dan weten.

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 30 minuten. Na afloop verwijdert de laborant de dopjes van uw borst en rug. U krijgt de gelegenheid om u wat op te frissen aan te kleden.

Contact

Als er na het lezen van deze informatie nog onduidelijkheden zijn, kunt u terecht bij: Locatie De Honte Terneuzen, functieonderzoek, routenummer 53, tel: 0115 688742

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.