Epidurale infiltratie is voor de behandeling van nek- en/of rugpijn. Tijdens de behandeling spuit de arts een ontstekingsremmer met lokaal verdovingsmiddel of fysiologisch zout in de epidurale ruimte. De epidurale ruimte is de ruimte rond het ruggenmerg. De behandeling heeft enige tijd nodig om in te werken, dit kan best een week duren.

Voorbereiding

Naar aanleiding van het consult krijgt u een afspraak mee voor een behandeling. Wij vragen u 15 minuten voor deze afspraak aanwezig te zijn op de polikliniek voor pijnbestrijding. U mag op de dag van de behandeling normaal eten en drinken. Er kunnen ook gronden zijn waarop er een indicatie is voor opname op de dagverpleging. Meestal moet u zich dan een half uur van te voren melden bij de opname. Indien er wijzigingen zijn in de medicatie ten opzichte van het laatste bezoek dient u dit te melden bij de assistentes. U moet rekenen dat u ongeveer 45 minuten tot een uur op de pijnpolikliniek bezig bent. Het is zeer belangrijk dat u vooraf meldt dat u bloedverdunners gebruikt. Ook een allergie of overgevoeligheid voor bepaalde medicatie of pleisters dient u vooraf te melden. Dit geldt ook voor zwangerschap of vermoedelijke zwangerschap.

Ontvangst

Voor een behandeling meldt u zich bij de receptie van de polikliniek voor pijnbestrijding, route 84 te Terneuzen. Indien u geholpen wordt via een dagopname, moet u zich melden bij opname. In Oostburg moet u zich altijd bij de opname melden.

Behandeling

De voorbereiding en uitvoering van de epidurale infiltratie is afhankelijk van de hoogte van de inspuiting.

  • Cervicaal: Dit is het nek gebied. U krijgt een infuusnaald en u wordt eventueel aan de monitor aangesloten. U mag zittend plaatsnemen op de behandeltafel en zo wordt de injectie toegediend.
  • Thoracaal: Dit is het borst gebied. De behandeling vindt in buikligging op de behandeltafel plaats. Eventueel met een kussen onder de buik. We doen deze behandeling meestal onder röntgendoorlichting.
  • Lumbaal: Dit is het onderrug gebied. De behandeling vindt in buikligging op de behandeltafel plaats. Eventueel met een kussen onder de buik. We doen deze behandeling meestal onder röntgendoorlichting.

Voordat de epidurale infiltratie plaats vindt, verdoven we de huid plaatselijk. Dit kan een branderig gevoel geven tijdens de injectie.

Wat na de behandeling?

Na de behandeling wordt u kort geobserveerd. Indien nodig controleren we uw bloeddruk en hartslag. U krijgt hier wat te drinken aangeboden. Als alles in orde is, mag u naar huis.U mag niet zelf autorijden na de behandeling, dus zorg dat u wordt opgehaald. U krijgt een vervolg afspraak mee, dit kan bij de arts zijn maar ook een controle of telefonische controle door onze pijnverpleegkundige.

Bijwerkingen kunnen zijn

  • Doof gevoel in armen, borst, benen of inde schaamstreek. Dit verdwijnt na enkele uren als de verdoving is uitgewerkt.
  • Krachtvermindering in armen en benen. Dit is tijdelijk en dient te verdwijnen binnen 8 uur na de behandeling.
  • Moeite met plassen: de aandrang is soms minder voelbaar. Dit is tijdelijk. Omdat u geen aandrang voelt, raden wij u aan op geregelde tijden proberen te plassen. Zeer zelden kan de behandeling leiden tot langdurige blaasproblemen.
  • Bloeduitstorting: deze kan ontstaan als een bloedvaatje is geraakt. Dit veroorzaakt een blauwe plek en soms ook wat napijn.
  • Spierpijn: op de plaats waar geprikt is.
  • Napijn: na de behandeling kan napijn optreden, die enkele dagen tot weken kan aanhouden. U kunt hiervoor een pijnstiller innemen. Dit kan uw eigen pijnmedicatie zijn of paracetamol volgens op de bijsluiter aangegeven dosering.
  • Hoofdpijn: bij de behandeling kan het ruggenmergvlies worden aangeprikt. Dit kan hoofdpijn veroorzaken. De hoofdpijn gaat meestal vanzelf over.

Vragen

Bij vragen of problemen kunt u contact opnemen met de pijnpoli, telefoonnummer  0115 – 688484 of email: pijnpoli@zzv.nl

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.