U bent onlangs met klachten of controle bij de longarts geweest. Om meer over de oorzaak van uw klachten te weten te komen, is er met u een afspraak gemaakt voor een endo-echografie. Bij een endo-echo-grafie brengen we via de mond een soepele, buigzame slang met een echo-apparaatje in de slokdarm en maag. Met dit apparaatje kunnen we met behulp van geluidsgolven gedetailleerde opnames maken. Via een beeldscherm bekijkt de longarts op deze wijze de lymfeklieren tussen de longen en kan hij zien of er afwijkingen zijn. Zonodig kan hij vanuit de maag ook de lever of bijnier onderzoeken.

Voorbereiding

Als u bloedverdunners (Marevan – marcoumar – Sintrom – Acetylsalicylzuur) gebruikt, dient u deze 5 dagen voor het onderzoek te stoppen. Voor het onderzoek moet u nuchter zijn. Dat wil zeggen dat u de avond voor het onderzoek vanaf 24.00 uur niet meer mag eten, drinken of roken. Als u medicijnen gebruikt, wilt u deze dan innemen met kleine hoeveelheden water.

Het is erg belangrijk dat u gedurende minstens 24 uur voor het onderzoek niet rookt.

Plaats en verloop van het onderzoek

Dit onderzoek vindt plaats in het Universitair Ziekenhuis in Gent. U dient ingeschreven te zijn in het ziekenhuis en een ziekenhuiskaartje te hebben. Als dat nog niet het geval is, dan kunt u dat laten doen op de begane grond van het gebouw K12 aan de inschrijfbalie. Als u ingeschreven bent kunt u zich melden bij de polikliniek voor longziekten gebouw K12 op de 3e verdieping (vleugel E). De medewerkster daar vraagt u plaats te nemen in de wachtzaal. Als u aan de beurt bent, haalt een verpleegkundige u op en brengt u naar de behandelkamer. De arts en/of verpleegkundige leggen u het onderzoek uit en beantwoorden uw vragen. Zij zullen u ook vragen of u allergisch bent voor bepaalde medicamenten.

Als u een kunstgebit draagt of oorbellen in heeft, moet u deze uitdoen. Voor het eigenlijke onderzoek krijgt u een drankje dat schuimvorming in de maag tegen gaat. Vervolgens wordt met een gel het slijmvlies achter in uw keel verdoofd. Er wordt een infuus geplaatst in de arm zodat een lichte verdoving kan worden toegediend. Hierna komt u op uw linkerzij op een onderzoektafel te liggen. Dan begint het onderzoek. Een soepele slang (echo-endoscoop) wordt via uw mond in de keel gebracht. Een bijtring beschermt uw tanden en de echo-endoscoop. De arts druppelt via de echo-scoop nog wat verdoving op de stembanden en schuift dan het toestel tot in de luchtpijp. Dit is niet echt pijnlijk maar wel een onprettige ervaring. De luchtwegen blijven vrij, zodat u rustig kunt blijven ademen. Via het echo-apparaatje op de slang kan de arts op een beeldscherm de lymfeklieren tussen de longen bekijken. Tijdens het onderzoek kan het nodig zijn een stukje weefsel weg te nemen (punctie) voor onderzoek in het laboratorium. Hier voelt u niets van. Wanneer de arts klaar is, wordt de slang voorzichtig uit uw mond gehaald.

Na het onderzoek

Uw keel kan na het onderzoek wat rauw aanvoelen. Soms kan het zijn dat u wat bloed moet ophoesten, dat is niet verontrustend als dit maar enkele spatjes zijn. ’s Avonds kunt u wat koorts hebben, dat mag u zo nodig tegengaan met paracetamol.  U mag niet eten of drinken, totdat u weer normaal kunt slikken. Dit duurt circa een uur. Hierna kunt u weer gewoon eten of drinken, tenzij u andere adviezen krijgt. U kunt een wat opgeblazen gevoel hebben, dat aanleiding kan geven tot boeren en winderigheid. Dit verdwijnt geleidelijk weer. Na het onderzoek blijft u ongeveer een uur ter observatie in het ziekenhuis. Het kalmeringsmiddel dat is toegediend, beïnvloedt uw reactievermogen. U mag daarom de rest van de dag niet autorijden. Wij adviseren u vooraf te regelen dat iemand u naar huis kan begeleiden.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt in totaal 30 tot 60 minuten.

Uitslag

De arts die het onderzoek heeft uitgevoerd, vertelt u meteen na afloop het eerste resultaat van de uitslag. Als er bij u een stukje weefsel is weggenomen voor nader onderzoek in het laboratorium, krijgt u de uitslag daarvan bij het volgende polikliniekbezoek.

Wanneer bellen

Endo-echografie kan een enkele keer complicaties geven. In geval van aanhoudende pijn of braken na het onderzoek, moet u contact opnemen met het Endsocopiecentrum.

Vragen

Als u vragen of problemen heef kunt u altijd bellen met het Endoscopiecentrum in Gent. Telefoon: Van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.00 uur, via telefoonnr. 0032-93322600

Buiten deze tijden kunt u in geval van nood contact opnemen met de telefooncentrale van het UZ in Gent, telefoon 0032-93322111. Vraagt u naar de dienstdoende longarts.

Route naar UZ Gent

Vanuit Terneuzen

 • U volgt vanuit Terneuzen de Tractaatweg richting Gent.
 • U volgt de R4 richting Oostende – Kortrijk – Antwerpen.
 • Daarna de afslag Kortrijk – Oostende (A 14/E17).
 • U slaat af bij afrit 9 UZG en gaat daarna rechtsaf.
 • Daarna de 1e afslag links afslaan naar de parkeerplaats waar u een ticket neemt.

Attentie: Als u terug wilt naar Terneuzen volgt u dan R4 richting Antwerpen/Gent Zeehaven. U houdt daarna richting Zelzate aan.

Vanuit Oostburg

 • U volgt richting Aardenburg.
 • U neemt afslag Maldegem.
 • In Maldegem volgt u Aalter.
 • Bij de rontonde neemt u de snelweg E40 richting Gent.
 • Vanaf Gent volgt u de E 17 richting Antwerpen.
 • U slaat af bij afrit UZG en gaat daarna rechtsaf.
 • Daarna de 1e afslag links afslaan naar de parkeerplaats waar u een ticket neemt.

Het adres van UZ Gent is als volgt: Universitair Ziekenhuis Gent, Corneel Heymanslaan 10, 9000 Gent. België. Telefoonnummer: 0032-93322111. www.uzgent.be

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.