Bij echocardiografie onderzoeken we de werking van het hart. Met geluidsgolven maken we uw hart zichtbaar op een beeldscherm. De doorsneden van uw hartkamers, hartkleppen en de snelheid waarmee het bloed de hartkleppen passeert: het zijn slechts enkele van de vele zaken die we met een echo in beeld kunnen brengen. Voorafgaand aan het onderzoek vertelt de laborant u wat er gaat gebeuren. Het onderzoek is weinig belastend.

Tijdsduur

Het volledige onderzoek neemt ongeveer 20 minuten in beslag. Na het onderzoek mag u direct naar huis of naar een volgend onderzoek.

Uitslag

Over de uitslag van het onderzoek doet de laborant geen mededelingen. U hoort dit van uw eigen cardioloog en/of behandelend arts.

Het onderzoek

U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de afdeling functieonderzoek. De laborant haalt u op en begeleidt u naar de onderzoekskamer. De laborant vraagt u om uw bovenlichaam te ontbloten. U neemt plaats op de onderzoektafel. De laborant brengt plakkers (elektrodes) aan op uw rug of buik om tijdens het onderzoek uw hartslag te kunnen registreren. De laborant beweegt over uw huid heen met een ‘transducer’. Dit is een soort microfoon die geluidsgolven uitzendt en weer opvangt. Deze geluidskop is ingesmeerd met contactgel. Op deze wijze verrichten we metingen en maken we uw hart zichtbaar op een beeldscherm. Tijdens het onderzoek hoort u een ruisend geluid. Dit is het versterkte geluid van uw bloed dat door het hart stroomt. Na afloop verwijdert de laborant de gel van uw huid. U kunt zich weer aankleden en naar huis gaan. In de meeste gevallen duurt het onderzoek ongeveer een half uur. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling functieonderzoek.

  • Terneuzen routenummer 53
  • Oostburg routenummer 36
  • Hulst routenummer 9

Contact

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, kunt u terecht op de afdeling functieonderzoek Terneuzen: 0115-688742.

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.