Normaal moet er over het oog altijd een laagje vocht liggen, de zogenaamde traanfilm. De traanfilm houdt het oog glad en beschermt het oog tegen buitenlucht. De traanfilm bestaat uit 3 laagjes: een slijmachtige laag, een waterachtige laag en een olieachtige laag. De slijmachtige laag is de binnenste laag van de traanfilm en zorgt ervoor dat de waterachtige laag zich gelijkmatig over het oog verdeelt. Die waterachtige laag houdt het oog schoon van vuil en stof. De olieachtige laag is de buitenste laag en voorkomt dat het traanvocht te snel verdampt. De belangrijkste taak van de traanfilm is het oog vochtig houden. Elke keer dat u met uw ogen knippert – om de 15-20 seconden – wordt het traanvocht in een dun laagje gelijkmatig verdeelt over het oog. Als een van de laagjes van de traanfilm ontbreekt of onvoldoende is, dan ontstaan droge ogen. U krijgt dan last van brandende, tranende of stekende ogen, een zandkorrelgevoel of slijmafscheiding uit uw ogen.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken van droge ogen:

  • bijwerking van een ziekte/ geneesmiddel
  • te weinig knipperen met de ogen
  • leeftijd
  • onvolledige sluiting van de oogleden bv. tijdens het slapen.
  • verstopping van de ooglidklieren

Diagnose

Om de diagnose te kunnen stellen, onderzoekt de oogarts uw ogen met ‘’een spleetlamp’’. Dit is een apparaat met een lampje en een microscoop aan. Hiermee kan goed naar uw ogen en de traanfilm worden gekeken. Er wordt hiervoor een druppel/ strip kleurstof aangebracht. Dit kan een beetje prikken, maar doet geen pijn. Indien u heel droge ogen hebt, kan er de indicatie zijn om een extra test uit te voeren: de Schirmer test. Hierbij wordt een strookje vloeipapier 5 minuten onder het onderste ooglid geplaatst.

Behandeling

De behandeling van droge ogen kan bij elke patiënt verschillend zijn. De juiste oplossing vinden is niet eenvoudig, omdat het vaak niet mogelijk is om de oorzaak weg te nemen. Wel is het mogelijk om de irritatie te verminderen. Hiervoor kan de oogarts u oogdruppels, zalf, gel of ooglid hygiëne tips voorschrijven.

Meer informatie

Indien u vragen heeft over uw (vervolg)afspraken, diagnose of behandeling, dan kunt u contact opnemen met de oogpoli op het nummer: 0115-688488. Dit kan van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 17.00 uur.

 

 

Augustus 2020

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.