Een passageonderzoek is een onderzoek  waarbij “markers” worden geslikt om de voedselpassagetijd zichtbaar te maken met behulp van röntgenbeelden. Op de zevende dag wordt een buikoverzichtsfoto gemaakt om te kijken waar de markers zich op dat moment bevinden.

Voorbereiding

Voor een onderzoek van de dikke darm passagetijd is het in het belang van het onderzoek, dat u de hieronder vermelde voorbereidingsinstructies goed opvolgt:

  • Minstens 4 dagen (4 x 24 uur) voor het innemen van de eerste dikke darm passage capsule geen medicatie voor de darmen innemen.
  • U moet gedurende 6 opeenvolgende dagen tussen 8.00 en 9.00 uur ‘s morgens 1 capsule innemen.
  • Op dag 7 moet u tussen 8.00 en 9.00 uur ‘s morgens een röntgenopname van de buik laten maken. Hiervoor is nu al een afspraak gemaakt. De datum en tijd kunt u bovenaan de afspraakbevestiging lezen.
  • U kunt normaal eten en drinken gedurende de dagen dat u de capsule moet innemen en de dag dat u de foto moet laten maken.

LET OP!        

  • Kleding: Trek op de dag van het onderzoek makkelijk zittende kleding aan, die u zelf uit kunt doen.
  • Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Bespreek dan met uw behandelend arts of het onderzoek kan worden uitgesteld. Daarnaast meldt u dit óók altijd aan de laborante, voorafgaand aan het onderzoek.
  • Gebruikt u medicijnen?
  • Minstens 4 dagen (4 x 24 uur) voor het innemen van de eerste dikke darm passage capsule geen medicatie voor de darmen innemen.  Andere medicijnen mag u, zoals gewoonlijk, innemen met een klein beetje water.
  • Zijn er bijwerkingen of risico’s? Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling. Door de moderne technieken, die in ons ziekenhuis worden toegepast, is het risico van de röntgenstraling minimaal.
  • Als u niet op uw afspraak kunt komen, vragen wij u dit zo snel mogelijk (bij voorkeur minimaal 48 uur van tevoren) te melden bij de afdeling Radiologie, telefoonnummer: 0115- 688433. Als u op tijd afbelt, kan een andere patiënt in uw plaats worden geholpen. Op deze manier houden we de wachttijden zo kort mogelijk.

Melden

De Röntgenafdeling in Terneuzen vindt u als u route 65 volgt, in Oostburg volgt u route 75 en in Hulst bestemmingsroute 1.

We verzoeken u 10 minuten voor aanvang van het onderzoek aanwezig te zijn met de papieren die u (eventueel) voor het onderzoek heeft gekregen.

Als u voor de eerste keer in het ziekenhuis komt, moet u zich inschrijven aan de receptie bij de hoofdingang van het ziekenhuis. Neemt u hiervoor een geldig identiteitsbewijs mee.

Toestel

Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van het bucky toestel. Meer informatie over het toestel vindt u elders op deze website.

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?

Als u aan de beurt bent, haalt de laborant u op en brengt u naar de kleedruimte. De laborant zal uw gegevens controleren. Vervolgens vraagt de laborant om uw bovenlichaam te ontbloten en de bovenbroek wat te laten zakken. U kunt vervolgens plaats nemen op de onderzoekstafel, waarna de foto gemaakt wordt. Tijdens het onderzoek moet u zo stil mogelijk blijven liggen en vraagt de laborant om uw adem stil te houden.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duur ongeveer 5 minuten.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Als de opnamen gemaakt zijn, is het onderzoek klaar. De laborant begeleidt u terug naar de kleedruimte, waar u zich weer kunt aankleden.

De ringetjes verdwijnen via de ontlasting uit uw lichaam.

Van wie krijgt u de uitslag?

U krijgt de uitslag van de huisarts of uw behandelend specialist. Deze bespreekt het resultaat met u bij de eerstvolgende afspraak.

Heeft u nog vragen?

Neemt u dan contact op met de afdeling Radiologie of met uw behandelend arts.

De laborant vertelt u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren. U kunt dan ook vragen stellen.

De afdeling Radiologie van de locaties Terneuzen, Oostburg en Hulst is bereikbaar op het telefoonnummer (0115)-688433, op werkdagen van 08:00 tot 17:00 uur.

Voor meer informatie over de afdeling Radiologie en radiodiagnostische onderzoeken kunt u kijken op onze website: www.zorgsaam.org

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.