DEXA staat voor Dual Energy X-ray Absorption. Een DEXA-scan is een onderzoek waarmee de hoeveelheid kalk in uw botten wordt gemeten. De gemeten hoeveelheid kalk wordt vergeleken met waarden die gemiddeld horen bij uw leeftijd en geslacht.

Van de lumbale wervels en de heup wordt met behulp van een lage hoeveelheid röntgenstraling een scan gemaakt. Vervolgens kan met specifieke software de botdichtheid worden gemeten.

Door medicijngebruik of erfelijke factoren kan de hoeveelheid kalk in uw botten afwijken van de gemiddelde hoeveelheid die hoort bij uw leeftijd en geslacht. Indien er sprake is van botontkalking, worden de botten “broos”. Hierdoor is de kans op botbreuken of inzakkingen van wervels groter.

Voorbereiding

Voor een DEXA zijn er geen voorbereiding nodig.

LET OP!        

  • Kleding: Trek op de dag van het onderzoek kleding aan, die u makkelijk aan en uit kan doen.
  • Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Bespreek dan met uw behandelend arts of het onderzoek kan worden uitgesteld. Daarnaast meldt u dit óók altijd aan de laborant, voorafgaand aan het onderzoek.
  • Als u niet op uw afspraak kunt komen, vragen wij u dit zo snel mogelijk (bij voorkeur minimaal 48 uur van tevoren) te melden bij de afdeling Radiologie, telefoonnummer: 0115- 688433. Als u op tijd afbelt, kan een andere patiënt in uw plaats worden geholpen. Op deze manier houden we de wachttijden zo kort mogelijk.

Melden

Voor de Röntgenafdeling in Terneuzen volgt u route 65.

We verzoeken u 10 minuten voor aanvang van het onderzoek aanwezig te zijn met de papieren die u (eventueel) voor het onderzoek heeft gekregen.

Als u voor de eerste keer in het ziekenhuis bent, moet u zich inschrijven aan de receptie bij de hoofdingang van het ziekenhuis. Neemt u hiervoor een geldig identiteitsbewijs mee.

Toestel

Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van het DEXA apparaat. Elders op deze website vindt u meer informatie over de toestellen.

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?

  • De radiodiagnostisch laborant roept u binnen in de kleedkamer en vraagt u zich uit te kleden. Hemd, onderbroek en sieraden mag u aanhouden. Uw gewicht en uw lengte worden eerst gemeten. Daarna mag u plaatsnemen op de onderzoekstafel.
  • We beginnen met de scan van de heup. Uw voet wordt tegen de voetsteun geplaatst en er wordt ingesteld op de heup. Het apparaat beweegt over uw heup heen. Nu wordt de meting van de botdichtheid uitgevoerd.
  • Na deze scan starten we met de rug. Voor het instellen van de rug wordt er een kussen onder de knieën geplaatst, zodat uw rug plat op de onderzoekstafel ligt. Het apparaat beweegt over u heen en de botdichtheid wordt opnieuw gemeten.
  • Heeft u de leeftijd van 60 jaar bereikt, dan maken we nog een scan van de zijkant van de rug. Eventueel kan er ook nog een scan van de pols gemaakt worden.

Aandachtspunt

De scan wordt  met weinig röntgenstralen gemaakt, zodat de ontvangen dosis laag is.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt 15 minuten.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

De laborant begeleidt u terug naar de kleedruimte waar u zich weer kunt aankleden.

Van wie krijgt u de uitslag?

U krijgt de uitslag van de huisarts of uw behandelend specialist. Deze bespreekt de uitslag met u bij de eerstvolgende afspraak.

Heeft u nog vragen?

Neemt u dan contact op met de afdeling Radiologie of met uw behandelend arts.

De laborant en de radioloog vertellen u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren. U kunt dan ook vragen stellen.

De afdeling Radiologie van de locaties Terneuzen, Oostburg en Hulst is bereikbaar op het telefoonnummer (0115)-688433, op werkdagen van 08:00 tot 17:00 uur.

 

Meer informatie over de afdeling Radiologie en radiodiagnostische onderzoeken vindt u hier.

 

Maart 2023

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.