Defaecografie is een röntgenonderzoek van de defaecatie (het ontlasten), waarbij gebruik gemaakt wordt van een contrastmiddel. De dikke darm en de dunne darm en bij vrouwen de schede zijn betrokken bij het ontlastingsproces. De werking ervan wordt in beeld gebracht op röntgenfoto’s.

Voorbereiding

Voor een defaecografie is een speciale voorbereiding nodig:

  • Nuttig de dag van het onderzoek een lichte maaltijd (bv. kopje thee, pap, beschuit).

LET OP!        

  • Kleding: Trek op de dag van het onderzoek makkelijk zittende kleding aan, waar geen metaal aan zit (ritssluitingen, beugel van de beha etc.). Wij adviseren de dag van het onderzoek geen sieraden te dragen.
  • Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Bespreek dan met uw behandelend arts of het onderzoek kan worden uitgesteld. Daarnaast meldt u dit óók altijd aan de laborante, voorafgaand aan het onderzoek.
  • Gebruikt u medicijnen? U kunt deze, zoals gewoonlijk, innemen met een klein beetje water.
  • Zijn er bijwerkingen of risico’s? Bij dit onderzoek wordt gebruikt gemaakt van röntgenstraling. Door de moderne technieken, die in ons ziekenhuis worden toegepast, is het risico van de röntgenstraling minimaal.
  • Door het contrastmiddel zal uw ontlasting gedurende 1 à 2 dagen wit gekleurd zijn. U hoeft zich hierover niet ongerust te maken.
  • Als u niet op uw afspraak kunt komen, vragen wij u dit zo snel mogelijk (bij voorkeur minimaal 48 uur van tevoren) te melden bij de afdeling Radiologie, telefoonnummer: 0115- 688433. Als u op tijd afbelt, kan een andere patiënt in uw plaats worden geholpen. Op deze manier houden we de wachttijden zo kort mogelijk.

Melden

De Röntgenafdeling in Terneuzen vindt u als u route 65 volgt, in Oostburg volgt u route 75.

We verzoeken u 10 minuten voor aanvang van het onderzoek aanwezig te zijn met de papieren die u (eventueel) voor het onderzoek heeft gekregen.

Als u voor de eerste keer in het ziekenhuis komt, moet u zich inschrijven aan de receptie bij de hoofdingang van het ziekenhuis. Neemt u hiervoor een geldig identiteitsbewijs mee.

Toestel

Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van het doorlicht toestel. Meer informatie over het toestel vindt u elders op deze website.

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?

Als u aan de beurt bent, haalt de laborant u op en brengt u naar de kleedruimte. De laborant zal uw gegevens controleren. Vervolgens geeft de laborant u uitleg over het onderzoek en vraagt u om uw kleding en eventuele sieraden uit te doen. U mag een ziekenhuishemdje aantrekken of uw eigen, meegebracht, oude T-shirt.

In de onderzoeksruimte mag u op de onderzoekstafel plaatsnemen op de linker zijde. Er wordt nu een dun slangetje ingebracht in de anus. Tijdens het onderzoek loopt hier contrastvloeistof doorheen de dikke darm in, waardoor de dikke darm in beeld wordt gebracht.

De radioloog maakt opnamen in rust, tijdens het persen en ophouden en tijdens het maken van stoelgang. Als alles voldoende in beeld is gebracht is het onderzoek klaar.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Als de gehele dikke darm in beeld is gebracht, is het onderzoek klaar. De laborant verwijdert het slangetje uit de anus en begeleidt u naar het toilet. Hier bent u in de gelegenheid om het contrastmiddel zoveel mogelijk kwijt te raken. In het kleedkamertje zijn een handdoek en washandje aanwezig, zodat u zich kunt opfrissen. Hierna kunt u zich weer aankleden.

Van wie krijgt u de uitslag?

U krijgt de uitslag van de huisarts of uw behandelend specialist. Deze bespreekt de uitslag met u bij de eerstvolgende afspraak.

Heeft u nog vragen?

Neemt u dan contact op met de afdeling Radiologie of met uw behandelend arts.

De laborant en de radioloog vertellen u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren. U kunt dan ook vragen stellen.

De afdeling Radiologie van de locaties Terneuzen, Oostburg en Hulst is bereikbaar op het telefoonnummer (0115)-688433, op werkdagen van 08:00 tot 17:00 uur.

Voor meer informatie over de afdeling Radiologie en radiodiagnostische onderzoeken kunt u kijken op onze website: www.zorgsaam.org

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.