Een cystografie is een onderzoek van de blaas, waarbij gebruik wordt gemaakt van contrastvloeistof. Bij dit onderzoek wordt er met behulp van contrastvloeistof en een röntgencamera onder andere naar de vorm van de blaas en de plasbuis gekeken.

Daarnaast kijkt de arts of er urine terugstroomt van de blaas naar de nieren (reflux).

Voorbereiding

Voor een cystografie is geen voorbereiding nodig.

LET OP!        

  • Kleding: Trek op de dag van het onderzoek makkelijk zittende kleding aan, waar geen metaal aan zit (ritssluitingen, beugel van de beha etc.). Wij adviseren de dag van het onderzoek geen sieraden te dragen.
  • Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Bespreek dan met uw behandelend arts of het onderzoek kan worden uitgesteld. Daarnaast meldt u dit óók altijd aan de laborante, voorafgaand aan het onderzoek.
  • Zijn er bijwerkingen of risico’s? Bij dit onderzoek wordt gebruikt gemaakt van röntgenstraling. Door de moderne technieken, die in ons ziekenhuis worden toegepast, is het risico van de röntgenstraling minimaal. De ingebrachte contrastvloeistof plast u gewoon weer uit.
  • Informatie over sommige radiologieonderzoeken voor kinderen vindt u op de website: www.zeehondsam.nl
  • Als u niet op uw afspraak kunt komen, vragen wij u dit zo snel mogelijk (bij voorkeur minimaal 48 uur van tevoren) te melden bij de afdeling Radiologie, telefoonnummer: 0115- 688433. De medewerker maakt dan een nieuwe afspraak voor u. Als u op tijd afbelt, kan een andere patiënt in uw plaats worden geholpen. Op deze manier houden we de wachttijden zo kort mogelijk.

Melden

De Röntgenafdeling in Terneuzen vindt u als u route 65 volgt, in Oostburg volgt u route 75.

We verzoeken u 10 minuten voor aanvang van het onderzoek aanwezig te zijn met de papieren die u (eventueel) voor het onderzoek heeft gekregen.

Als u voor de eerste keer in het ziekenhuis komt, moet u zich inschrijven aan de receptie bij de hoofdingang van het ziekenhuis. Neemt u hiervoor een geldig identiteitsbewijs mee.

Toestel

Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van het doorlicht toestel. Meer informatie over het toestel vindt u elders op deze website.

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?

Als u aan de beurt bent, haalt de laborant u op en brengt u naar de kleedruimte. De laborant zal uw gegevens controleren en uitleg geven over het onderzoek. Hij/zij zal u vragen om bepaalde kleding en eventuele sieraden uit te doen. In de onderzoeksruimte mag u op uw rug op de onderzoekstafel plaatsnemen. De radioloog brengt eerst een katheter in de plasbuis. Daarna wordt een opname gemaakt. Vervolgens zal er via de katheter contrastvloeistof in de blaas lopen. Als de blaas vol is, worden hiervan opnamen gemaakt. Na een wachttijd van 15 minuten worden er nogmaals opnamen gemaakt; deze worden vervolgens door de radioloog bekeken. Hierna verwijdert de laborant de katheter. Er zal u nu gevraagd worden om, halfzittend op de onderzoekstafel, in een urineopvangzak te plassen, waarbij meteen opnamen gemaakt worden. Als laatste wordt nog een opname van de lege blaas gemaakt.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Als alle opnamen gemaakt zijn, worden deze bekeken door de radioloog. Hij/zij beslist uiteindelijk wanneer het onderzoek helemaal klaar is. De laborant begeleidt u terug naar de kleedruimte, waar u zich weer kunt aankleden. Daar liggen een handdoek en washandje klaar, zodat u zich eventueel ook kunt opfrissen.

Van wie krijgt u de uitslag?

U krijgt de uitslag van de huisarts of uw behandelend specialist. Deze bespreekt de uitslag met u bij de eerstvolgende afspraak.

Contrastmiddelen

Tijdens het onderzoek krijgt u contrastvloeistof toegediend. Hierdoor kan de blaas goed zichtbaar worden gemaakt. Deze vloeistof zal via de urine het lichaam verlaten.

Heeft u nog vragen?

Neemt u dan contact op met de afdeling Radiologie of met uw behandelend arts.

De laborant en de radioloog vertellen u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren. U kunt dan ook vragen stellen.

De afdeling Radiologie van de locaties Terneuzen, Oostburg en Hulst is bereikbaar op het telefoonnummer (0115)-688433, op werkdagen van 08:00 tot 17:00 uur.

Voor meer informatie over de afdeling Radiologie en radiodiagnostische onderzoeken kunt u kijken op onze website: www.zorgsaam.org

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.