Door uw behandelend arts bent u doorverwezen naar de afdeling Radiologie voor een onderzoek met de CT-scanner. CT staat voor computertomografie. De CT-scanner is een geavanceerd röntgenapparaat. Hiermee worden digitale afbeeldingen gemaakt van dunne dwarsdoorsneden van het te onderzoeken lichaamsdeel. Deze afbeeldingen geven de vorm, structuur en ligging van inwendige organen en weefsels weer. Meer informatie over de CT-scan leest u hier.

Op deze pagina vindt u algemene informatie over dit onderzoek. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier beschreven.

Het onderzoek

Bij een CT scan van de kransslagaders moet uw hartslag laag zijn. Daarom kan het zijn dat u de dag vóór het onderzoek en op de ochtend van het onderzoek Metoprolol moet innemen. Als uw behandelend cardioloog de tablet Metoprolol niet heeft voorgeschreven, hoeft u geen verdere actie te ondernemen. Dit medicijn is in uw situatie dan niet nodig. Een kleine minderheid van de patiënten voelt zich duizelig na het innemen van deze tablet. Om deze reden kunt u beter niet zelf autorijden naar het ziekenhuis.

Bij een CT-scan van de kransslagaders wordt een medicijn onder de tong gesprayd om uw kransslagaders wijder te maken. Soms wordt via het infuus nog een medicijn ingespoten om uw hartslag te verlagen. Als dit het geval is, wordt via een band om uw arm de bloeddruk gemeten. Heel soms veroorzaakt dit bloeddrukverlagend medicijn hoofdpijn of duizeligheid.

Contrastvloeistof

Afhankelijk van wat uw arts wil weten, wordt via het infuus een contrastvloeistof in een bloedvat gespoten. Deze vloeistof kleurt het hart en de bloedvaten rond het hart aan, waardoor deze zichtbaar worden op de afbeelding. Van dit contrastmiddel kunt u het wat warm  krijgen en u heeft het gevoel dat u plast. Ook kunt u een branderig gevoel in de keel en een vieze smaak in de mond hebben. Dit is normaal. Deze verschijnselen verdwijnen na een paar minuten.

Het komt soms voor dat uw arts een CT-onderzoek met contrastvloeistof heeft aangevraagd, maar dat tijdens de eerste opnames blijkt dat dit niet zinvol is vanwege de aanwezigheid van kalk in de bloedvaten. In dat geval blijft het onderzoek beperkt tot opnames zonder contrastvloeistof.

Moderne jodiumhoudende contrastvloeistoffen zijn veilige middelen. Toch is er bij een kleine groep patiënten een minimale kans op nierbeschadiging. Bloedonderzoek bepaalt of u tot deze groep behoort. Daarom moet uw nierfunctie bekend zijn. Indien uw nierfunctie niet bekend is zal u een aantal dagen voor het onderzoek bloed moeten laten prikken. Indien nodig wordt er contact met u opgenomen om voorzorgsmaatregelen te treffen.

Belangrijke voorbereidingen

Ter voorbereiding op uw onderzoek zijn de volgende zaken belangrijk om te weten:

 • Op de dag van het onderzoek mag u geen cafeïne houdende dranken nuttigen zoals koffie, thee, cola. Ook mag u geen chocolade eten en u mag niet roken.
 • U mag 4 uur voor het onderzoek niets meer eten en drinken. Indien u medicijnen gebruikt, mag u deze met wat water innemen. Indien u Metformine (medicatie voor suikerziekte) gebruikt, mag u deze op de dag van het onderzoek niet innemen.
 • 24 uur vóór en 24 uur na toediening van het jodiumhoudende contrastvloeistof moet het gebruik van NSAID’s (ontstekingsremmers) gestaakt worden.
  • Lijst van NSAID’s:
   • Diclofenac (ook: Cataflam, Voltaren, Arthrotec)
   • Profifenazon (ook: Saridon)
   • Ibuprofen (ook: Advil, Brufen, Nurofen, Sarixell, Spridifen, Zafen)
   • Ketoprofen (ook: Rilies)
   • Indometacine Piroxicam
   • Naproxen (ook: Aleve, Vimovo) Nabumeton (ook: Mebutan)
   • Tiaprofeenzuur (ook: Surgam) Meloxicam
   • Metamizol (ook: Novalgin) Fenylbutazon
   • Fluriprofen (ook: Strepfen) Dexketoprofen (ook: Stadium)
   • Aceclofenac (ook: Biofenac)

Indien u Metformine (medicatie voor suikerziekte) gebruikt, mag u deze op de dag van het onderzoek niet innemen. Uw overige thuismedicatie mag ingenomen worden met een slokje water. Indien u vragen heeft over het doorgebruiken of stoppen van uw medicatie of u kunt uw afspraak niet nakomen dan kunt u contact opnemen met planning cardiologie, telefoonnummer: 0115-677131.

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd

De CT-scan is een groot apparaat, met in het midden een ronde opening, waardoor een smalle tafel schuift. U ligt op deze tafel op uw rug, met uw armen boven uw hoofd. Als het apparaat afbeeldingen maakt, hoort u een zoemend geluid. De CT-laborant(e) geeft u ademhalingsinstructies. Het is belangrijk dat u goed stil ligt en de instructies goed opvolgt anders bestaat de kans dat de opnames mislukken.

U ligt alleen in de onderzoeksruimte, dit is vanwege de röntgenstralen. Röntgenstraling is nauwelijks schadelijk wanneer er af en toe opnames worden gemaakt. Het kan wel schadelijk zijn als men er de hele dag in werkt. Daarom gaan de CT-laboranten naar de kamer naast de onderzoeksruimte wanneer het apparaat in werking treedt. De CT laboranten kunnen u door een raam zien. Er is ook een intercom zodat zij u kunnen horen.

Dag van het onderzoek

Op de dag van het onderzoek meldt u zich bij de balie van de verpleegafdeling cardiologie (A1). Hier wordt de voorbereiding getroffen voor het onderzoek. Vanuit de verpleegafdeling cardiologie wordt u naar de afdeling radiologie gebracht.

 • Tijdens het onderzoek kunt u een hemd aanhouden. Metalen voorwerpen zoals sieraden, piercings, beugel BH en dergelijke die in het te scannen gebied vallen moet u af doen;
 • u krijgt een tijdelijk infuus waardoor eventueel medicatie en contrast toegediend wordt;
 • er worden vier stickers op uw borst geplakt, hiermee wordt uw hartslag gemeten.

Duur van het onderzoek

De voorbereiding (positioneren van de patiënt op de CT-tafel, aansluiten aan de ritme-monitor, toediening van het medicijn onder de tong) en het maken van de opnames duurt ongeveer een half uur.

De CT-scan wordt ook voor spoedgevallen gebruikt. Daardoor kan het voorkomen dat er vertraging in het programma optreed. Wij vragen uw begrip hiervoor.

Aandachtspunten

 • Als u overgevoelig of allergisch bent voor bepaalde voedingsmiddelen, geneesmiddelen of jodium, dient u dit aan planning poli cardiologie door te geven.
 • Bent u zwanger of vermoedt u dit, neem dan contact op met de planning poli cardiologie voor nader overleg.

Nazorg

Het is raadzaam om na het onderzoek wat extra te drinken. De contrastvloeistof verlaat dan sneller uw lichaam.

Uitslag van het onderzoek

Nadat u bent onderzocht, maken de radioloog en cardioloog een verslag van uw onderzoek. Dit verslag gaat naar uw behandelend cardioloog. Uw behandelend cardioloog bespreekt de uitslag van het onderzoek met u tijdens uw volgende polikliniekbezoek. De afspraak hiervoor krijgt u van de secretaresse.

Vragen

Als u na het lezen van deze informatie vragen heeft, kunt u contact opnemen met de planning cardiologie.

Contact

ZorgSaam Ziekenhuis Zeeuws Vlaanderen
tel: 0115-688000
www.zorgsaam.org

Poli cardiologie
tel: 0115-688487
policardiologie@zzv.nl

Planning cardiologie
tel: 0115-677131
planningcicterneuzen@zzv.nl

Afdeling radiologie
tel: 0115-688433

December 2020

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.