Heeft u last van duidelijk zichtbare bloedvaatjes in de huid, op uw wangen of op uw neus? Couperose komt vaak voor bij het ouder worden van de huid en wordt geleidelijk erger. Naarmate u ouder wordt, neemt de elasticiteit van de bloedvaatjes af. Deze vernauwen en verwijden niet meer automatisch en blijven vaak verwijd. De verwijde rode bloedvaatjes schemeren door de huid en leiden tot couperose. Couperose is volkomen onschuldig, maar veel mensen storen zich er aan. Het kan ontsierend zijn, maar ook een onaangenaam gevoel geven bij temperatuurovergangen.

Behandeling

  • Stel de te behandelen huid vanaf vier weken voor tot vier weken na de behandeling niet meer bloot aan de zon of zonnebank. De UV-stralen kunnen uw pigment verstoren.  Als u toch in de zon komt, gebruik dan een zonnebrandcrème factor 30.
  • Na de behandeling raden wij u aan niet te sporten, niet naar de sauna te gaan, niet te bukken met het hoofd naar beneden en geen alcohol te drinken tot 7 dagen na de behandeling.
  • Meestal zijn er drie behandelingen nodig om de couperose te doen verdwijnen. Het kan echter zo zijn dat er na twee behandelingen al een forse verbetering zichtbaar is. In andere gevallen zijn er meerdere behandelingen nodig. Dit hangt veelal af van de hoeveelheid couperose. Tussen twee behandelingen zit een wachttijd van minimaal zes weken.

Resultaat

De behandelde couperose blijft weg. De erfelijke aanleg blijft echter wel bestaan, het is dus mogelijk dat in de loop van der tijd nieuwe vaatjes zichtbaar worden.

Complicaties

De behandeling is uiterst veilig en er is geen kans op littekenvorming. Na de behandeling ontstaat lichte zwelling en roodheid. Af en toe kan er ook een kleine bloeduitstorting zijn. In dit geval kunt u de huid koelen met een coldpack, koude kompressen, aftersun of aloë vera gel. De irritatie vermindert al na enkele uren.

Na de behandeling

U kunt de huid thuis nog koelen met natte washanden of coldpacks/icepacks. Er kan een kleine bloeduitstorting ontstaan. Deze zal in de loop van een aantal weken door het lichaam zelf opgeruimd worden. U kunt de eerste week een verzorgende crème gebruiken, bij voorkeur een crème zonder parfum en alcohol. Tot vier weken na de laatste behandeling mag u niet in de zon of onder de zonnebank gaan en moet de huid zorgvuldig beschermd worden (factor 30+).

Vragen

Bij dringende vragen of problemen na uw behandeling, kunt u contact opnemen met ZorgSaam (poli Dermatologie). Tijdens kantooruren kunt u bellen naar tel.: 0115-688106 (elke werkdag van 9:00 tot 12:00 uur en van 13:30 tot 16:30 uur bereikbaar).

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.