De dermatoloog heeft u een cortisonezalf/-crème voorgeschreven. Op deze pagina geven we uitleg over het gebruik van deze zalf/crème. Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid, met symptomen zoals roodheid, droge huid, schilfers en voornamelijk jeuk. Om eczeem te behandelen maken we gebruik van cortisonezalf/-crème. Voor andere huidziekten kan er ook cortisonezalf voorgeschreven worden. Cortisonezalf wordt al meer dan 50 jaar gebruikt. De zalf is veilig om te smeren als u deze op de juiste manier gebruikt volgens instructie van uw arts of verpleegkundige. Er zijn geen of hooguit tijdelijke bijwerkingen. Deze tijdelijke bijwerkingen zijn pigmentverkleuringen, verdunning van de huid en het sneller groeien van haartjes. De bijwerkingen verdwijnen weer na het stoppen van de zalf. De huid wordt wel beschadigd door het eczeem, bij onvoldoende behandeling en door het krabben. Blijvende bijwerkingen van cortisonezalf komen bijna niet meer voor. We zien dit alleen als de zalf maanden of jaren ononderbroken gesmeerd wordt en zonder toezicht van een arts. U moet de zalf niet te dik, maar ook niet te dun smeren. Zie vingertip-unit. Ook is het belangrijk dat u de zalf langzaam afbouwt en niet van de één op de andere dag stopt. Als u te snel stopt komt het eczeem weer terug. Zie afbouwschema. U krijgt hierover meer uitleg op uw volgende afspraak bij de dermatologieverpleegkundige.

De Fingertip unit 1 FTU (= Fingertip unit) = ongeveer gelijk aan 0,5 gram zalf

Huidverzorging bij een droge huid.

De cortisonezalf neemt de verschijnselen weg, maar niet de oorzaak van uw eczeem.

  • Maximaal 3x per week douchen
  • Niet te lang en niet te heet douchen
  • Geen zeepproducten, geparfumeerde douchegel of badschuim gebruiken
  • Gebruik een douche- of badolie
  • De huid na het douchen droog deppen en niet wrijven
  • Gebruik dagelijks een goede basiszalf om de huid te hydrateren. U krijgt hiervoor een recept mee van de dermatoloog of verpleegkundige
  • Draag katoenen kleding
  • Niet krabben

Afbouwschema hormoonzalf

Vragen

Voor vragen kunt u terecht bij de dermatologieverpleegkundigen:

  • Caroline Janssen, tel: 0115-677064
  • Marijke van de Velde, tel: 0115-677062

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.