U bent bij het ZorgSaam Ziekenhuis onder behandeling. In overleg met uw arts is besloten om de hoeveelheid cortisol in uw speeksel te laten meten. In het gesprek met de behandelend arts heeft u al informatie ontvangen over het onderzoek. Op deze pagina kunt u de mondelinge informatie van onze zorgverlener(s) op uw gemak nalezen.

Doel van het onderzoek

Cortisol is een hormoon dat door de bijnier wordt gemaakt. Via het bloed komt het hormoon terecht in het speeksel. Door de hoeveelheid cortisol te meten, kan informatie verkregen worden of de bijnieren te veel of te weinig cortisol produceren. Cortisol volgt een zogenaamd dagritme. Dit houdt in dat de hoeveelheid cortisol in het speeksel ’s ochtends meer is dan ’s avonds. Het is daarom belangrijk om de instructies van uw arts omtrent het tijdstip van het verzamelen van het speeksel goed op te volgen!

Het onderzoek

Het speeksel wordt verzameld met behulp van de “Salivette”. Dit is een buis met een watje om op te kauwen, zodat speekselvorming gestimuleerd wordt. U kunt deze buis met blauwe dop ophalen bij het klinisch chemisch laboratorium (route 99) van het ZorgSaam Ziekenhuis in Terneuzen. Verzamel het speeksel op het tijdstip dat met de arts is afgesproken. Een half uur voor het kauwen op het watje mag u niet meer eten, drinken, tandenpoetsen of roken. De Salivette (zie afbeelding) bestaat uit een buis (A), een inhangbuisje (B), een wattenrolletje (C) en  een blauwe dop (D).

Salivette

  1. Verzamel het speeksel volgens onderstaande stappen en lever de Salivette in zijn geheel in.
  2. Houd de buis van de Salivette bij de rand van het inhangbuisje (B) vast en verwijder de stop (D). Het gaat iets gemakkelijker als u de stop iets zijwaarts drukt.
  3. Neem het wattenrolletje (C) uit het inhangbuisje (B).
  4. Kauw gedurende een minuut lichtjes op de wattenrol. Blijf kauwen en hou de  wattenrol in ieder geval zo lang in de mond tot u het gevoel heeft dat u het verzamelde speeksel niet langer in de mond kunt houden.
  5. Doe het wattenrolletje terug in het inhangbuisje met het eventueel overig speeksel (B). Hang het inhangbuisje (B) terug in de buis (A). Sluit het geheel af met de stop (D).
  6. Noteer op het etiket met balpen:
    1. afnamedatum;
    2. afnametijd;
    3. naam;
    4. geboortedatum.
  7. De gesloten buis bewaart u in de koelkast. Geef de Salivette dezelfde of volgende werkdag af op één van de bloedafnamepunten van het ZorgSaam Ziekenhuis. Vergeet het aanvraagformulier wat u heeft gekregen van uw behandelend arts niet mee te nemen en lever dit tegelijk met de Salivette in.

Uitslag van het onderzoek

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts.

Klachten en opmerkingen

Wij doen er alles aan uw bezoek aan ZorgSaam Ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Het kan echter voorkomen dat u niet tevreden bent. Wij raden u aan uw opmerking of klacht direct te bespreken met de betrokkene(n) of de leidinggevende van onze afdeling. Andere mogelijkheden vindt u in de folder ‘’Klachtenregeling ZorgSaam’’. Deze folder is te verkrijgen op de afdeling of kunt u op deze pagina nalezen.

Verdere informatie

Als u nog vragen heeft over dit onderzoek, dan kunt u deze aan uw arts stellen. U kunt ook contact opnemen met het Klinisch Chemisch Laboratorium van maandag t/m vrijdag tussen 14:00 en 16:00 uur.

  • De Honte in Terneuzen, 0115-688402, route 99
  • Antonius in Oostburg, 0117-459064, route 66
  • Liduina in Hulst, 0114-373057, route 11

 

Mei 2021

 

Bravis Ziekenhuis en ZorgSaam Ziekenhuis bundelden op 1 januari 2021 de krachten van hun beide laboratoria klinische chemie. Die laboratoria gaan zelfstandig verder onder de naam Accureon BV. Voor patiënten verandert er buiten de naamsverandering weinig. De vertrouwde goede zorgverlening en laboratoriumdiagnostiek in de regio blijven behouden.

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.