Een colpocysto-defaecografie is een onderzoek ter evaluatie van de functie van de bekkenbodem bij plas- en stoelgangproblemen (incontinentie, constipatie, verzakkingen, etc.).

Hierbij wordt zowel het laatste deel van de dikke darm (rectum) en de blaas als de vagina gevuld met een contrastproduct. Op deze manier kan er naar de functie en ligging hiervan gekeken worden. Dit onderzoek wordt uitgevoerd met behulp van röntgenstralen om een inzicht te krijgen in de dynamiek van de verschillende compartimenten van het bekken in rust en onmiddellijk daarna onder druk.

Voorbereiding

Voor een colpocysto-defaecografie is een speciale voorbereiding nodig. Het is belangrijk de onderstaande instructies goed op te volgen, anders kan het onderzoek mislukken:

  • Nuttig de dag van het onderzoek een lichte maaltijd (bv. kopje thee, pap, beschuit).
  • U heeft de beker bariumoplossing (E-Z-HD) gekregen, we vragen u om anderhalf uur van tevoren deze aan te lengen met 100 ml water, de beker goed dicht te draaien, te schudden en op te drinken.
  • Voor het onderzoek is het van belang dat uw blaas licht gevuld is. Probeer daarom 30 minuten voor het onderzoek het toiletbezoek uit te stellen.

LET OP!        

  • Kleding: trek op de dag van het onderzoek makkelijk zittende kleding aan, waar geen metaal aan zit (ritssluitingen, beugel van de beha etc). Wij adviseren de dag van het onderzoek geen sieraden te dragen.
  • Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Bespreek dan met uw behandelende arts of het onderzoek kan worden uitgesteld. Daarnaast meldt u dit óók altijd aan de laborante, voorafgaand aan het onderzoek.
  • Gebruikt u medicijnen? U kunt deze, zoals gewoonlijk, innemen met een klein beetje water.
  • Heeft u diabetes? Dan kan het zijn, dat u speciale maatregelen moet nemen. Neem hiervoor contact op met uw behandelend arts.
  • Zijn er bijwerkingen of risico’s? Bij dit onderzoek wordt gebruikt gemaakt van röntgenstraling. Door de moderne technieken, die in ons ziekenhuis worden toegepast, is het risico van de röntgenstraling minimaal. Door de contrastvloeistof is uw stoelgangspatroon en plaspatroon veranderd en gekleurd. Ook kan er nog contrastvloeistof uit de vagina lopen. U hoeft zich hierover niet ongerust te maken. Dit verdwijnt na een paar dagen weer vanzelf.
  • Als u niet op uw afspraak kunt komen, vragen wij u dit zo snel mogelijk (bij voorkeur minimaal 48 uur van tevoren) te melden bij de afdeling Radiologie, telefoonnummer: 0115- 688433. Als u op tijd afbelt, kan een andere patiënt in uw plaats worden geholpen. Op deze manier houden we de wachttijden zo kort mogelijk.

Melden

De Röntgenafdeling in Terneuzen vindt u als u route 65 volgt, in Oostburg volgt u route 75.

We verzoeken u 10 minuten voor aanvang van het onderzoek aanwezig te zijn met de papieren die u (eventueel) voor het onderzoek heeft gekregen.

Als u voor de eerste keer in het ziekenhuis bent, moet u zich inschrijven aan de receptie bij de hoofdingang van het ziekenhuis. Neemt u hiervoor een geldig identiteitsbewijs mee.

Toestel

Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van het doorlicht toestel. Voor meer informatie over het toestel verwijzen we u verder naar onze website.

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?

Als u aan de beurt bent, haalt de laborant u op en brengt u naar de kleedruimte. De laborant zal uw gegevens checken. Vervolgens geeft hij/zij u uitleg over het onderzoek en vraagt u om uw kleding en eventuele sieraden uit te doen. U mag een ziekenhuishemdje aantrekken of uw eigen, meegebracht, oude T-shirt. Het eerste gedeelte bestaat uit het drinken van de bariumoplossing thuis.

In de onderzoeksruimte ligt u op uw rug op de onderzoekstafel. Het tweede gedeelte van het onderzoek bestaat uit het met contrastvloeistof vullen van respectievelijk de blaas, de vagina en het rectum. Daarna volgt het derde gedeelte van het onderzoek: de radioloog maakt opnamen van de bekkenbodemorganen. Hij/zij maakt opnamen in rust, tijdens persen en ophouden en tijdens het leegplassen van de blaas en het maken van stoelgang.

Als alle bekkenbodemorganen voldoende in beeld zijn gebracht is het onderzoek klaar.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

De laborant begeleidt u naar het toilet. Hier bent u in de gelegenheid om het contrastmiddel zoveel mogelijk kwijt te raken. In het kleedkamertje zijn een handdoek en washandje aanwezig, zodat u zich kunt opfrissen. Hierna kunt u zich weer aankleden. Wij adviseren u om na het onderzoek veel te drinken, zodat de contrastvloeistof snel het lichaam weer kan verlaten.

Van wie krijgt u de uitslag?

U krijgt de uitslag van de huisarts of uw behandelend specialist. Deze bespreekt de uitslag met u bij de eerstvolgende afspraak.

Heeft u nog vragen?

Neemt u dan contact op met de afdeling Radiologie of met uw behandelend arts.

De laborant en de radioloog vertellen u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren. U kunt dan ook vragen stellen.

De afdeling Radiologie van de locaties Terneuzen, Oostburg en Hulst is bereikbaar op het telefoonnummer (0115)688433, op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.

 

Voor meer informatie over de afdeling Radiologie en radiodiagnostische onderzoeken kunt u kijken op onze website: www.zorgsaam.org

 

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.