De pijnarts of de pijnconsulent heeft met u besproken dat wij uw pijnklachten gaan behandelen met een capsaïcine huidpleister (Qutenza®). In deze folder willen wij u graag informeren over deze behandeling.

Indicatie

De behandeling is bedoeld voor volwassenen met perifere neuropathische pijn. Dat is zenuwpijn aan de buitenzijde van het lichaam. Vaak een gevolg van een beschadiging of een stoornis van de zenuwen. De capsaïcine huidpleister kan ook in combinatie met andere pijnstillende medicatie (analgetica) toegepast worden.

Werking

Het actieve bestanddeel van de pleister is een hoge concentratie van capsaïcine die door de huid heen wordt opgenomen. Capsaïcine komt voor in planten uit de nachtschadenfamilie, zoals de paprika en de Spaanse peper. Het is de stof die pepers het pittige karakter geven. Capsaïcine activeert de overgevoelige pijnzenuwen in de huid, deze worden minder gevoelig en trekken zich als het ware terug.

Aandachtspunten

De behandeling kan niet uitgevoerd worden bij:

  • hoge bloeddruk die niet goed onder controle is;
  • recent hartinfarct;
  • beschadigde huid;
  • allergie voor capsaïcine, chilipepers of siliconen.

Wanneer u zwanger bent of borstvoeding geeft, raden wij u aan om contact op te nemen met de pijnpoli. U hoort dan of de behandeling door kan gaan. Voor deze behandeling hoeft u niet nuchter te zijn. Echter na de behandeling mag u zelf niet actief deelnemen aan het verkeer. Wij raden u aan om voor vervoer naar huis te zorgen.

Behandeling

U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de balie van de pijnpoli. De behandeling vindt plaats in de poliklinische behandelkamer. U moet rekening houden met een totale behandeltijd van ongeveer drie uur. Op de dag van de behandeling gebruikt u geen huidlotion, crème of iets dergelijks op het pijngebied. U kunt het best makkelijk zittende kleding dragen die geen druk geeft op het te behandelen gebied. We inspecteren de huid. We tekenen het te behandelen gebied in overleg met u af en behandelen dit met een verdovende crème. Na de verdoving brengen we de capsaïcine pleister op de huid aan. Als de behandeltijd is verstreken wordt de huidpleister voorzichtig verwijderd en de huid geneutraliseerd met een speciale gel. Het behandelde gebied zal enkele dagen gevoelig zijn voor warmte (warme douche of bad, flinke inspanning enz.). U dient hier rekening mee te houden. Eventuele pijn ten gevolge van de behandeling neemt doorgaans vanzelf af in enkele dagen. Het gebruik van een koude pakking (uit de koelkast) kan dan verlichting geven. Eventueel gebruikt u extra pijnmedicatie. Wanneer de pijnvermindering optreedt, is per individu verschillend. dit kan na 7 tot 35 dagen optreden en langdurig aanhouden. Na de behandeling krijgt U een controle afspraak bij de pijnconsulent.

Bijwerkingen en complicaties

Bijwerkingen die het meest voorkomen zijn:

  • een branderig gevoel op de plaats waar de capsaïcine huidpleister heeft gezeten;
  • pijn;
  • roodheid van de huid;
  • jeuk.

Deze bijwerkingen verdwijnen vanzelf na enkele dagen. Een complicatie kan optreden als u allergisch bent voor capsaïcine, chilipepers of siliconen.

Bij vragen of problemen kunt u contact opnemen met de pijnpoli, telefoonnummer  0115 – 688484 of email: pijnpoli@zzv.nl

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.