Deze pagina geeft u informatie over blepharitis. Het is goed te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven. Blepharitis is een ontsteking van de ooglidrand. Deze ontsteking geeft vaak jeuk, irritatie en soms een rood oog/rode ooglidranden. Andere symptomen zijn een stekend, branderig gevoel en pijnlijke, rode oogleden. De ogen kunnen ook lichtgevoelig zijn. Soms ontstaan complicaties zoals een geïnfecteerd oog. Maar ook aantasting van het hoornvlies door zweervorming komt soms voor. Blepharitis is bijna altijd een chronisch probleem. De aandoening kan al in de vroege jeugdjaren ontstaan, maar komt vaker voor op oudere leeftijd.

Oorzaken

Bacteriën die bij een normale weerstand geen afwijkingen geven, kunnen blepharitis veroorzaken als hun aantal te groot wordt. Een andere oorzaak is overmatige vetproductie van de talgklieren in de oogleden. Hierdoor raken de ooglidranden geïrriteerd en ontstoken. Dit gaat vaak samen met een vorm van eczeem waarbij de huid erg vettig of droog en schilferig wordt. Soms komen beide verschijnselen afwisselend voor.

De behandeling

Bij blepharitis dient u de oogharen van beide oogleden regelmatig te reinigen met behulp van doekjes die bevochtigd zijn met een speciaal product (een soort zeep) voor de ogen. Aanbevolen wordt om dit tweemaal daags te doen. U kunt met deze doekjes de korstjes en schilfers verwijderen. In ernstigere situaties dient u, op advies van de oogarts, na reiniging van de oogharen een oogzalf aan te brengen. Soms worden er ook druppels voorgeschreven.

Het is verstandig om het schoonmaken van de oogleden dagelijks te onderhouden, ook in de rustige fase van de blepharitis. Op die manier wordt de vetproductie zo veel mogelijk tegengegaan. Daarbij het advies om zo weinig mogelijk in uw ogen te wrijven.

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen dan kunt u contact opnemen met uw behandelend arts via de polikliniek oogheelkunde, telefoonnummer 0115 – 688488. Dit kan van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 17.00 uur.

 

September 2020

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.