Binnenkort moet bij u een blaasonderzoek (cystoscopie, spreek uit: sisto-skopie) worden uitgevoerd. Dat onderzoek is nodig om de oorzaak van uw klachten te achterhalen. Op deze pagina informeren we u over wat er bij dat onderzoek gebeurt.

Het onderzoek

Via de urinebuis wordt een zeer dun buisje naar binnen geschoven tot in de blaas (zie de tekeningen 1 en 2). De urinebuis wordt met gel verdoofd en hierdoor voelt u van het inschuiven van het buisje zo goed als niets.

Door de holle steel van het buisje wordt water in de blaas gelaten. Het kan zijn dat u dan aandrang voelt om te plassen. In het uiteinde van het buisje zit een lampje dat de blaas verlicht. Zo kan de arts door het buisje heen de hele blaas van binnen bekijken.

Na het onderzoek

Het is mogelijk dat u na het onderzoek rode urine plast. Dit komt omdat er wat bloed in de urinebuis is gekomen. Dat is echter niets bijzonders en na een paar uur zal de kleur van de urine weer normaal zijn. Het is mogelijk dat u nog een tijdje aandrang houdt om te plassen;

dat komt omdat de blaas bij het onderzoek zo snel is volgelopen. Ook kunt u nog één of twee dagen een branderig gevoel houden bij het plassen, doch ook dat gaat vanzelf over. Het is goed om de eerste paar uur na het onderzoek veel te drinken.

Vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u tijdens kantooruren bellen met de polikliniek urologie. Wij zijn graag bereid uw vragen te beantwoorden.

ZorgSaam ziekenhuis:

  • locatie De Honte Terneuzen        tel: 0115- 688340
  • locatie Antonius Oostburg            tel: 0117- 459373
  • locatie Liduina Hulst                     tel: 0114- 373020

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.