Een micro-organisme is een andere naam voor een bacterie. BRMO is dus niet de naam van de bacterie, maar wijst op de eigenschap: resistentie (ongevoeligheid) voor antibiotica. Het is een gewone bacterie die iedereen bij zich kan dragen. Het bijzondere is dat de bacterie ongevoelig is voor één of meerdere veel gebruikte antibiotica.

Is een BRMO gevaarlijk?

Een BRMO is niet ziekmakender dan een bacterie die wel met antibiotica te bestrijden is. In de meeste gevallen hebt u er ook helemaal geen last van. Alleen als u een infectie krijgt, kan dit betekenen dat deze moeilijker te behandelen is. Dit komt omdat er maar een beperkt aantal soorten antibiotica kan worden gebruikt.

Als u gezond bent, zult u mogelijk niet merken dat u de bacterie bij zich draagt en is het risico klein dat u een infectie met de multiresistente bacterie krijgt.

Wat betekent dit voor u?

De kans dat je besmet wordt in het ziekenhuis of zorginstelling is veel groter dan thuis. Dat komt omdat er in het ziekenhuis of zorginstelling veel mensen met een verminderde weerstand dicht bij elkaar zijn. Daarnaast zijn er ook meer bacteriën, omdat de meeste mensen in het ziekenhuis of zorginstelling ziek zijn.

We willen niet dat een BRMO zich verspreidt in het ziekenhuis. Daarom nemen we bij u, als drager van een BRMO, tijdens de opname een aantal extra maatregelen.

Dit betekent voor u het volgende:

  • U verblijft op een eenpersoonskamer of op zaal en in sommige gevallen wordt er zelfs “strikte isolatie toegepast.
  • De ziekenhuismedewerkers die op de kamer komen en contact met u hebben, (bijvoorbeeld bij de verzorging) dragen een schort, handschoenen en soms een mondneusmasker.
  • Wanneer u voor onderzoek naar een andere afdeling gaat, worden ook daar voorzorgsmaatregelen genomen om verspreiding van de BRMO tegen te gaan.

U kunt zelf meehelpen aan het voorkomen van verspreiding. Dit doet u door goed uw handen te wassen of in te smeren met handenalcohol bij het verlaten van de kamer.

U kunt de BRMO spontaan kwijtraken of de BRMO verdwijnt door het gebruik van antibiotica. Na 1 jaar kan het zijn dat er gevraagd wordt, om opnieuw een kweek af te laten nemen, om te kijken of u nog steeds drager bent. Afhankelijk van de uitslag zullen de maatregelen gehandhaafd of gestopt worden.

Bezoek

Uw familie en vrienden mogen in het ziekenhuis gewoon bij u op bezoek komen. Bij het verlaten van de kamer moeten zij wel de handen wassen of desinfecteren met handalcohol. Bezoekers mogen na het bezoek aan u ook andere patiënten in het ziekenhuis bezoeken echter het bezoek aan de BRMO-patiënt dient als laatste plaats te vinden. Kinderen mogen alleen onder begeleiding bij u op bezoek.

Maatregelen thuis

Voor uw huisgenoten of mensen die thuis bij u op bezoek komen zijn geen maatregelen nodig. Wordt u behandeld door bijvoorbeeld een fysiotherapeut of een wijkverpleegkundige? Dan moet u hen tijdig melden dat u besmet bent met een BRMO. Er worden dan zo nodig voorzorgsmaatregelen genomen.

Vragen

Heeft u nog vragen? Stel ze dan gerust aan de verpleegkundigen van de afdeling, zij staan u graag te woord. Voor meer informatie kunt u terecht bij de afdeling Infectiepreventie, tel.: 0115-68855

 

December 2022

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.