U komt binnenkort naar de polikliniek KNO van ZorgSaam voor een allergietest door middel van een huidpriktest. Deze test wordt gebruikt voor onderzoek naar antistoffen gericht tegen zogenaamde inhalatieallergenen. Dat zijn allergenen die via de lucht de slijmvliezen van de ogen, de neus en de luchtwegen bereiken, zoals pollen en huisstof. Als u allergisch bent, hebt u antistoffen en treedt een allergische reactie op tijdens de huidpriktest.

De voorbereiding op het onderzoek

Voorafgaand aan het onderzoek mag u minimaal 3 dagen van tevoren geen anti-allergische geneesmiddelen innemen en is het beter ’s ochtends geen bodylotion of andere crèmes op uw armen te gebruiken.

Hoe verloopt het onderzoek?

Op de ontblote onderarm(en) wordt een aantal druppels vloeistof aangebracht. Elke druppel bevat een ander opgelost allergeen. Daarna wordt door elke druppel heen de huid met een klein naaldje aangeprikt. Dit is niet echt pijnlijk. Daarna worden alle druppels weg gedept en neemt u vijftien minuten in de wachtkamer plaats. U mag de te testen plekken niet aanraken, dus ook niet krabben! Als u allergisch bent voor één of meerdere stoffen, verschijnen er in de loop van vijftien minuten bultjes die eruitzien als muggenbultjes. Deze bultjes jeuken. De assistente roept u na ongeveer vijftien minuten weer binnen voor het aflezen van de allergietest. De grootte van de bultjes geeft de mate van de allergie aan. U krijgt de uitslag van uw KNO-arts direct na de test of bij uw volgende afspraak.

Na het onderzoek

Als u na het onderzoek naar huis gaat, kunnen de bultjes nog wat jeuken. Het advies is om ook nu niet te krabben, want dit verergert de jeuk waarschijnlijk alleen maar. Ook is het mogelijk dat u zes tot acht uur na de test een rode schijf op uw arm krijgt, op de plaats waar u eerder een ‘muggenbultje’ had. Dit wordt een ‘late reactie’ genoemd en kan verder geen kwaad. Ook deze plek trekt vanzelf weg. Na het onderzoek mag u eventuele geneesmiddelen weer gewoon innemen.

Bent u verhinderd?

Bent u onverwachts verhinderd? Neem dan contact op met de poli van de KNO-artsen, tel. 0115-688518. Er kan dan iemand anders in uw plaats komen. Bovendien kunt u meteen een nieuwe afspraak maken.

Tot slot

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, kunt u contact opnemen met de polikliniek KNO. U vindt ook informatie op www.kno.nl. Aan het begin van het onderzoek vertelt de behandelend arts of de verpleegkundige u wat er gaat gebeuren. Wanneer u op dat moment nog vragen hebt, kunt u die ook aan hem of haar stellen. U kunt van maandag tot en met vrijdag tussen 9:00 en 12:00 uur en tussen 13:00 en 16:00 uur contact opnemen met de poli KNO, 0115-688518.

 

Januari 2021

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.