Actinische keratosen noemen we ook wel ‘zonneschade’ van de huid. De afwijking komt vooral op oudere leeftijd voor. Vooral mensen met een blank huidtype zijn hier extra kwetsbaar voor. Actinische keratosen is een chronisch gevolg van (teveel) UV-straling en wordt beschouwd als een voorstadium van huidkanker. Het algemene advies is om deze huidafwijkingen te behandelen vóórdat ze kwaadaardig worden. Een laserbehandeling is zeer patiëntvriendelijk, heeft nauwelijks bijwerkingen en kent een zeer goed resultaat.

Behandeling

Stel de te behandelen huid vanaf vier weken voor tot vier weken na de behandeling niet meer bloot aan de zon of zonnebank. De UV-stralen kunnen uw pigment verstoren. Als u toch in de zon komt, gebruik dan een zonnebrandcrème factor 30 of meer. De laserspecialist behandelt actinische keratosen met de CO2-laser. Meestal is er na één behandeling al een forse verbetering zichtbaar en is een tweede behandeling niet nodig. Dit hangt af van de grootte/diepte en het aantal actinische keratosen. Tussen twee behandelingen zit een wachttijd van minimaal zes weken.

Resultaat

De behandelde actinische keratosen blijven weg. Het is mogelijk dat in de loop van de tijd nieuwe actinische keratosen zichtbaar worden. Het is belangrijk om uw huid te beschermen door een crème met een hoge zonnefactor te gebruiken (factor 30 of meer).

Complicaties

De behandelde huid zal een lichte zwelling en korstjes vertonen. Deze verdwijnen na een week tot 10 dagen. Probeer niet te krabben aan de korstjes. Als u dit wel doet, heeft u de kans dat de huid beschadigt en er een litteken ontstaat. Het is belangrijk om de huid te beschermen tegen de zon om pigmentverschuivingen te voorkomen. Donkere huidtypes hebben een verhoogd risico op deze verschuivingen.

Na de behandeling

Er is een schaafwondje ontstaan na de behandeling. U mag dit aan de lucht laten drogen. Wanneer er een korstje ontstaat, kunt u dit met de meegegeven crème (la roche – posay cicaplast baume b5 of eucerin aquaphor) of bepanthen insmeren om het soepel te houden. Na ongeveer één week zal het korstje er af gaan. De huid er onder is nog erg gevoelig. Houdt hier rekening mee door tot vier weken na de laatste behandeling niet in de zon of onder de zonnebank te gaan en de huid zorgvuldig te beschermen (factor 30 of meer).

Vragen

Bij dringende vragen of problemen na uw behandeling, kunt u contact opnemen met ZorgSaam (poli Dermatologie). Tijdens kantooruren kunt u bellen naar tel.: 0115-688106 (elke werkdag van 9:00 tot 12:00 uur en van 13:30 tot 16:30 uur bereikbaar).

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.