• seniorenkliniek oostburg
  • algemeen
  • thuiszorg
  • wonen & zorg

Op de vierde verdieping van het ziekenhuis in Oostburg bevindt zich de seniorenkliniek. Cliënten kunnen er revalideren na bijvoorbeeld een botbreuk, ziekte, herseninfarct of -bloeding. Ook kan men er tijdelijk terecht om aan te sterken na een ziekenhuisopname of als het thuis om medische redenen even niet gaat.

Ervaring

Mevrouw Van Schoote blijft hier wel even, zegt ze berustend. “Ik moet herstellen van een val waarbij ik mijn rug heb gebroken en mijn bekken heb bezeerd. Er is dus extra zorg nodig.” Elke dag fysiotherapie bijvoorbeeld. Dat is in haar thuis in Hooge Platen niet in die mate mogelijk. In de seniorenkliniek wel. “Ik kan het iedereen aanraden naar hier te komen. Niet om te vallen en wat te breken natuurlijk, maar als het nodig is ben je hier goed. Alleen al voor het eten: hier val je niet af hoor! Alles is zeer goed verzorgd en toch word je gestimuleerd om zoveel mogelijk zelf te doen. Je leert weer zelfstandig te kunnen zijn, zodat je terug naar huis kunt. Daar kijk ik naar uit. Ik ben dan al wel 97 maar ik heb sterke genen dus ik wil nog wel een paar jaar in Breskens in mijn huisje wonen.”

Ik kan het iedereen aanraden naar hier te komen. Mevrouw Van Schoote

Zelf kunnen is zelf doen

Alles bij de seniorenkliniek staat in het teken van herstel. Het motto is “zelf kunnen is zelf doen.” Zo raken cliënten voorbereid om na het verblijf, op een verantwoorde manier, weer zelfstandig te functioneren in de thuissituatie. Ook de mantelzorger wordt actief betrokken bij de behandeling. Hij of zij leert te ondersteunen zonder taken over te nemen.

De seniorenkliniek werkt samen met huisartsen, het ziekenhuis en de thuiszorg en ouderenzorg. Zo wordt het pad van ziekenhuisopname tot terugkeer naar de eigen woonomgeving en nazorg goed geregeld. Bovendien is de kliniek onderdeel van het Gezondheidscentrum Antonius, waardoor diverse zorgaanbieders en apotheek dichtbij zijn.

Huisarts vertelt

Huisarts Paul de Bruijckere vindt de seniorenkliniek in Oostburg een mooie oplossing voor mensen die snel nog wat moeten opknappen, bij wie dat thuis niet gaat of voor wie het ziekenhuis niet de juiste plek meer is. “Voor de familie en bezoek, zeg maar de mantelzorgers, is het fijn dat dat hier in de regio kan. Dat is toch de vertrouwde omgeving en je hebt geen gedoe met reizen, openbaar vervoer etc. Het gaat wel om een kleine groep, want de voorwaarde is echt kortdurend verblijf met mogelijkheid om terug naar huis te kunnen. Voor mensen die buiten die criteria vallen blijft het moeilijk een goede plaats te vinden, dus dat geeft wel aan dat het voor deze groep een uitkomst is.”