• anesthesiologie
  • Pijnbehandelcentrum
  • algemeen
  • ziekenhuis

Mieke Spaas werkt sinds september 2018 bij ZorgSaam als anesthesioloog én pijnarts. Ze heeft zoveel afwisselende werkzaamheden, dat er eigenlijk geen week hetzelfde is. Hierna toch een poging om ‘de week van’ te beschrijven.

Maandag

“Deze ochtend krijgen vijf kinderen buisjes, dus sta ik op de operatiekamer als anesthesist. Normaal gezien zijn we per anesthesist verantwoordelijk voor twee operatiekamers, maar als er kindjes worden geopereerd, moeten we altijd met een anesthesist extra werken. Vandaag staan we daarom met zijn drieën op vier operatiezalen. In ons team werken we samen met anesthesiemedewerkers. Als wij de ene operatiezaal verlaten, blijft de anesthesiemedewerker te allen tijde bij de patiënt. Zij voeren het beleid uit dat wij maken en waarvoor wij verantwoordelijk zijn. Vertrouwen is dus een heel belangrijke factor in ons werk.”

“In de middag doe ik het pré operatief spreekuur (POS). Voorafgaand aan een operatie bespreekt de anesthesist of de anesthesiemedewerker alle informatie die van belang is voor de operatie met de patiënt, zoals het soort narcose of verdoving en de pijnbestrijding.”

Dinsdag

“Vandaag een dagje op de operatiezalen in Oostburg. Dat is vaak een wat rustigere dag. In Oostburg worden namelijk geen spoedpatiënten geopereerd. Ik ben vandaag alleen verantwoordelijk voor de twee operatiekamers en voer standaard procedures uit, zoals narcoses, ruggenprikken en andere locoregionale verdoving, zoals bijvoorbeeld het verdoven van een arm.”

Woensdag

“Deze woensdag sta ik op de pijnpoli. We starten de dag om 8:00 uur met patiënten overleg en ik beantwoord de nodige vragen van de pijnconsulenten. Onze vakgroep anesthesiologie heeft vooral contact met de chirurgen, de snijdende specialisten. Als pijnartsen spreken we ook met de collega’s van interne geneeskunde en neurologie. Het is heel fijn dat de lijntjes zo kort zijn. In ons eigen team met anesthesiemedewerkers en pijnconsulenten is de samenwerking ook zeer gemoedelijk. We overleggen veel en zijn echt één team voor de patiënt. Ik ga elke dag met veel plezier naar het werk!”

“In ons pijnbehandelcentrum kunnen patiënten terecht voor de begeleiding en de behandeling van verschillende pijnklachten. Zowel voor acute pijn, bijvoorbeeld nek/rughernia’s, als voor zenuwpijnen, kankerpijn en andere chronische pijnklachten waarvoor niet altijd een duidelijke lichamelijke oorzaak kan gevonden worden. Patiënten komen vaak bij ons met een diagnose die is gesteld door een specialist of huisarts. We proberen voor elke patiënt te kijken wat de passende zorg is, rekening houdend met de gevolgen van de pijn en de omstandigheden die het erger kunnen maken. Het doel is naast de pijnbestrijding om het dagelijks functioneren en de levenskwaliteit te verbeteren. Deze morgen zie ik nieuwe pijnpatiënten. Ik beoordeel hun klachten en stel in samenspraak met hen een behandelplan op. Daarnaast zie ik alle vervolgpatiënten met ernstige klachten. Ook de pijnconsulent ziet pijnpatiënten. ’s Middags behandel ik pijnpatiënten op de OK. Dat doen we bijvoorbeeld met behulp van medicatie of zenuwbehandelingen.”

Ik wil een compliment geven voor de pijnpoli. Mijn dochter wordt behandeld door dr Spaas. Ze nemen haar heel serieus en proberen op alle mogelijke manieren/behandelingen te helpen. Heel het team is super vriendelijk en behulpzaam. Top! Patiëntwaardering

Donderdag

“Vandaag een drukke dag voor de boeg. Ik sta samen met een collega als anesthesist op operatiezaal in Terneuzen. Daarnaast ben ik de dienstdoende anesthesioloog. Ik krijg veel telefoontjes, met aanmeldingen voor spoedoperaties die acuut moeten worden ingepland of vragen van de afdelingen. Ook kunnen de verpleegafdelingen bellen als er moeilijkheden zijn bij het plaatsen van een infuus of als een zwangere vrouw op de Gezinsafdeling een ruggenprik nodig heeft. Daarnaast ben ik altijd beschikbaar voor vragen van de pijnpoli. Een afwisselende dag. Ook buiten kantoortijden gaat onze spoedzorg door en dus slaap ik vannacht in het ziekenhuis en kan ik worden opgeroepen als een patiënt met spoed geopereerd moet worden. Zo’n dienst als vandaag heb je als anesthesioloog één keer in de week. Daarnaast ben ik eens per 6 weken een heel weekend dienstdoend.”

Vrijdag

“Vandaag ben ik een dagje vrij, vanwege de dienst die ik afgelopen dag en nacht deed. Naast mijn fulltime baan hebben we drie kinderen. De jongste is bijna drie. Wij wonen in België, daar gaan kinderen al met 2,5 naar school. Normaal gezien gaat zij na schooltijd naar de naschoolse opvang, maar op een vrije dag kijk ik er naar uit om haar zelf van school op te halen en doen we samen leuke dingen.” Weekend “Omdat mijn man ook anesthesist is, komt het geregeld voor dat we elkaar een aantal dagen niet zien. Als ik dienst heb, is hij thuis en andersom. Als we samen het weekend vrij zijn, genieten we daarom heel bewust van quality time met ons gezin. Onze gezamenlijke interesse is gastronomie, lekker koken en nieuwe dingen uitproberen. Ook houden we erg van reizen. Maar helaas zit dat er in deze tijd niet in, dus houden we het bij plannen maken.”

Wat is een anesthesioloog?

Een woordje uitleg vooraf is misschien niet overbodig. Want wat is een anesthesioloog eigenlijk? Bij een operatie is een vorm van anesthesie (verdoving) nodig. Een anesthesioloog of een anesthesist richt zich op verschillende vormen van anesthesie, de pijnbestrijding en zorg rondom de operatie. Er bestaan drie verschillende soorten anesthesie of verdoving. De bekendste is de algehele anesthesie (of narcose), het hele lichaam wordt verdoofd en iemand is tijdelijk buiten bewustzijn. Ook is er regionale anesthesie, bijvoorbeeld de ruggenprik. Daarnaast is er de lokale verdoving, waarbij een klein stukje huid “plaatselijk” wordt verdoofd. Deze laatste verdoving wordt vaak door de behandelend arts uitgevoerd.

Over het specialisme anesthesiologie of het pijnbehandelcentrum

Meer weten? Klik dan op één van de buttons.