Hoe kan ik deelnemen aan het videoconsult?

  • Ga naar het Patiëntenportaal via https://patient.zorgsaam.org en log in met uw DigiD. Let op: zonder DigiD kunt u het videoconsult niet starten;
  • Nadat u bent ingelogd op het Patiëntenportaal, klikt u bovenin op ‘Agenda’. Bij het onderdeel ‘Videoconsult’ ziet u uw afspraak staan;
  • Klik op de knop ‘Start videoconsult’;
  • In een nieuw tabblad is Microsoft Teams geopend;
  • Vul vervolgens uw naam in en klik op ‘Deelnemen’.
  • De zorgverlener zal u vervolgens toelaten. Het videoconsult kan beginnen.

Wat heb ik nodig voor het videoconsult?

  • Een laptop, tablet of computer mét geluid. Eventueel kan een mobiele telefoon ook, maar dat kijkt minder prettig omdat uw scherm een stuk kleiner is. Maakt u gebruik van Apple-apparatuur, dan raden we aan om voor het videoconsult de browser Chrome te gebruiken;
  • Daarnaast heeft u een stabiele internetverbinding nodig;
  • Het is verstandig om plaats te nemen in een rustige ruimte, zodat u niet gestoord wordt door anderen én zodat de privacy gewaarborgd kan worden.
  • U hoeft zich niet te registreren;
  • Maakt u gebruik van een tablet (of mobiele telefoon)? Dan moet u de app ‘Teams’ downloaden in de Google Play Store of in de Apple Appstore. Op een laptop of computer hoeft u geen programma’s te downloaden.

Ik heb geen webcam, wat nu?

  • Op de meeste (modernere) tablets en laptops zit een camera/webcam. Het is dan niet nodig om hier iets extra’s voor te regelen;
  • Overigens is niet noodzakelijk om een webcam te hebben om deel te nemen aan een videoconsult. Wel verhoogt een webcam de kwaliteit van het gesprek, doordat u de arts kan zien en andersom. Mocht u alsnog een ‘losse’ webcam kunnen regelen, heeft dat toegevoegde waarde.

Hoe ver van te voren moet/kan ik me melden voor het videoconsult?

U kunt zich 15 minuten voor aanvang van uw videoconsult melden in de digitale wachtkamer. Wij vragen u om minimaal 10 minuten van te voren in de digitale wachtkamer plaats te nemen.

Hoe weet ik of het spreekuur uitloopt?

Wanneer het spreekuur uitloopt en het videoconsult niet door kan gaan of verplaatst moet worden, nemen wij telefonisch contact met u op.

Kan een minderjarige ook meedoen aan een videoconsult?

Minderjarigen kunnen ook beschikken over een DigiD-code om daarmee in te loggen op het Patiëntenportaal. Mocht u nog geen DigiD-code hebben (met tweefactor authenticatie), dan kunt u die activeren via www.digid.nl.

Kan ik met een afspraak meekijken die voor mijn kind is gepland?

Wilt u inloggen in het portaal van uw kind, uw naaste of de patiënt die u wettelijk vertegenwoordigt? Of wilt u iemand anders machtigen om in uw Patiëntenportaal te kijken? Het is mogelijk gemachtigd te worden om in het dossier van iemand anders te kijken. Meer informatie kunt u hier vinden.

Hoe kan ik voorafgaand aan het consult mijn beeld en geluid testen?

Uw beeld en geluid kunt u testen in de digitale wachtkamer van het videoconsult. Als u uw beeld en geluid wilt testen op een ander moment, kunt u de beeld en geluid testen link openen vanuit het Patiëntenportaal.

Hoe kan ik een andere microfoon selecteren voor tijdens het videoconsult?

Wanneer u op ‘Aanwezigheid melden’ heeft geklikt om uw videoconsult te starten, komt u terecht in een scherm waar u uw naam moet invoeren. In de meeste gevallen worden automatisch de juiste instellingen geselecteerd. Moest dit niet geval zijn, dan kunt u bij ‘Apparaten’ een andere bron voor geluid of microfoon kiezen door op de knop de knop ‘Apparaten’ onder ‘Nu deelnemen’ te klikken. Er verschijnt een paneel aan de rechterkant waarbij u andere speakers of een andere microfoon kunt kiezen.

De afspraak kan niet doorgaan, wat doe ik?

Bij verhindering verzoeken wij u zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk 24 uur van tevoren, contact met ons op te nemen. Neem contact op met de polikliniek. Wij maken dan een nieuwe afspraak met u.

Hoe weet ik of mijn consult in het ziekenhuis of via internet is?

In de bevestiging van de afspraak staat in het onderwerp van het bericht ‘Videoconsult’. Ook staat het dikgedrukt in het bericht. In het Patiëntenportaal kunt u dit ook zien doordat de ‘Videoconsult afspraken’ het icoontje hebben van een webcam.

Is mijn videoconsult wel veilig?

Absoluut. Microsoft Teams, waarmee het videoconsult plaatsvindt, is net zo veilig als het Patiëntenportaal.

Ik krijg een pop-up in mijn internetbrowser die vraagt om toestemming voor mijn microfoon en camera. Moet ik dit toestaan?

Ja, dit moet u toestaan. Als u niet op toestaan klikt, is het niet mogelijk om uw camera en/of microfoon aan te zetten. Dit houdt in dat men u niet kan zien en/of verstaan.

De zorgverlener kan mij niet zien, wat kan ik doen?

Indien u een webcam heeft, dan kan het zijn dat uw camera niet standaard aan is gegaan bij de start van het videoconsult. U kunt uw camera tijdens het videoconsult alsnog aanzetten door op het bedieningspaneel (in het midden van uw scherm) op het camera icoon te klikken.

De zorgverlener kan mij niet horen. Wat kan ik doen?

Indien u een microfoon op uw apparaat heeft, kan het zijn dat uw microfoon niet automatisch aan is gegaan bij de start van het videoconsult. U kunt uw microfoon tijdens het videoconsult alsnog aanzetten door op het bedieningspaneel (in het midden van uw scherm) op het microfoon icoon te klikken.

Hoe beëindig ik het videoconsult als we klaar zijn?

Klik om het videoconsult te beëindigen op de rode knop in uw bedieningspaneel in het midden van het scherm. Dit paneel verschijnt als u met uw muis beweegt.

Ik zie geen bedieningspaneel met knoppen tijdens mijn videoconsult. Waar zijn de knoppen gebleven?

Als u uw muis een tijdje niet beweegt, verdwijnen de knoppen tijdelijk. Als u uw muis weer beweegt, wordt het paneel weer zichtbaar.