Bent u in het ziekenhuis geweest met een botbreuk en bent u ouder dan 50 jaar, dan krijgt u een uitnodiging om verder onderzoek te doen naar botontkalking (osteoporose).

Wat is botontkalking

Botontkalking (osteoporose) is het minder sterk worden van de botten waardoor ze makkelijker breken. Onze botten worden tijdens het leven voortdurend opgebouwd en afgebroken (oud bot wordt vervangen door nieuw bot). Naarmate we ouder worden (vanaf 30 – 45 jaar), wordt de opbouw van nieuw bot trager en kan botontkalking ontstaan. De botten worden met het vorderen van de leeftijd dus minder sterk.

Hoe verloopt het onderzoek

U krijgt informatie over botontkalking en kort na de behandeling van uw botbreuk krijgt u een uitnodiging voor onderzoek naar botontkalking met een DEXA-scan.

Na deze DEXA-scan krijgt u een afspraak op de poli in het ziekenhuis. Hierin wordt uitslag van de scan besproken en er wordt een inschatting gemaakt of er bij u een hoger risico is op nieuwe botbreuken. U krijgt tijdens deze afspraak ook advies over leefstijlfactoren en mogelijk valrisico. Tijdens het polibezoek wordt er als het nodig is een behandeling “op maat” gemaakt.

Behandeling

Botontkalking kan goed behandeld worden met botversterkende medicijnen. Daarbij is het belangrijk om te blijven bewegen, om vallen te voorkomen én goede voeding. Botversterkende medicijnen kunnen de botontkalking afremmen en de botten weer sterker maken. Ze helpen om het risico op nieuwe botbreuken kleiner te maken.

Waarom is dit onderzoek belangrijk

Als iemand ouder is dan 50 jaar en een bot breekt is er een veel groter risico dat er een nieuwe botbreuk ontstaat. Dat komt omdat de botten brozer (breekbaarder) worden, naarmate we ouder worden. Op de poli kijken we naar de situatie van de patiënt die kort geleden iets heeft gebroken. Daarbij kijken we naar het risico om opnieuw iets te breken. Als iemand (beginnende) botontkalking heeft, kunnen we dit gemakkelijk vaststellen. Dat doen we door een foto of een DEXA-scan te maken. Indien nodig worden adviezen gegeven om het risico op botontkalking en het opnieuw iets breken kleiner te maken.

Wat is een DEXA-scan

Bij een DEXA-scan worden foto’s gemaakt van de heup en de ruggenwervels. Deze scan meet de botdichtheid. Dat is de hoeveelheid kalk in de botten. De botdichtheid zegt iets over hoe sterk de botten zijn. Met dit onderzoek kan mogelijke botontkalking worden opgespoord. Voorafgaand aan het onderzoek wordt uw lengte en gewicht gemeten. Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. Het onderzoek is pijnloos.

Bij het maken van de foto van de heup wordt uw voet tegen een voetsteun geplaatst. Het apparaat beweegt over de heup heen en voert zo de meting uit. De foto wordt gemaakt van de ‘niet dominante heup’. Als u rechtshandig bent, is dat de linkerheup. En andersom.

Bij het maken van de foto van de rug wordt er een kussen onder de knieën geplaatst, zodat de rug plat op de onderzoekstafel ligt. Het apparaat beweegt over u heen om de meting uit te voeren. Naast de botdichtheid in de wervels ziet de scan ook of de wervels zijn afgenomen in hoogte. Dit kan namelijk te maken hebben met botontkalking, waarvoor u behandelt kan worden. Het onderzoek duur ongeveer 15 tot 20 minuten. De uitslag van het onderzoek wordt tijdens de poli afspraak met u doorgenomen.

Meer informatie

Contact

Fractuurpreventie en osteoporose poli
tel: 0115-68
e-mail: