Spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt door spierspanningen in de hals, de schouders en het hoofd. De hoofdpijn is vaak het gevolg van spanningen. Het kan ook komen door een verkeerde houding of te weinig wisselen van houding. Soms is er echter geen duidelijke reden aan te wijzen.

Bijna iedereen heeft wel eens spanningshoofdpijn. Spanningshoofdpijn kan soms een paar dagen aanhouden, maar soms komt het ook voor dat iemand iedere dag last heeft van spanningshoofdpijn.

Symptomen spanningshoofdpijn

De hoofdpijn zit meestal aan beide kanten van het hoofd, of als een band om het hoofd heen. Het is een drukkende, knellende pijn. Ook de spieren van de schouders, de nek en de schedel zijn vaak extra gevoelig. U kunt ook last hebben van fel licht of hard geluid. Misschien heeft u minder zin in eten, maar u bent niet misselijk.

Een hoofdpijndagboek kan helpen om er achter te komen hoe de klachten ontstaan. In het dagboek kunt u bijhouden wanneer de pijn optreedt en hoe lang deze aanhoudt. Ook kunt u noteren of de hoofdpijn gepaard gaat met andere symptomen, zoals duizeligheid, koorts, verminderde eetlust of andere zaken die u opvallen tijdens een aanval van spanningshoofdpijn. Het dagboek geeft u niet alleen inzicht in uw hoofdpijn, maar is voor uw neuroloog een goed hulpmiddel om onderscheid te kunnen maken tussen spanningshoofdpijn en andere aandoeningen.

Behandeling spanningshoofdpijn

Frisse lucht, een goede nachtrust, voldoende afleiding, sport en ontspanning kunnen helpen spanningshoofdpijn te verminderen. Het is echter moeilijk een advies te geven dat voor iedereen geldt. Probeer daarom te achterhalen wat bij u de hoofdpijn uitlokt, en wat helpt de hoofdpijn te verminderen. Zijn er bepaalde situaties of problemen die spanning bij u oproepen

Voelt u de hoofdpijn opkomen, dan kunt u uw spieren in de hals, schouders en hoofd licht masseren. Door even te gaan liggen kunt u proberen te ontspannen. Dit kan helpen de pijn te verlichten. Als pijnstiller kunt u Paracetamol of Ibuprofengebruiken, maar gebruik deze alleen als u hoofdpijn heeft, en niet om hoofdpijn te voorkomen. Zo kan de hoofdpijn juist erger worden. Gebruik nooit meer pijnstillers dan nodig en niet dagenlang achter elkaar. Veelvuldig gebruik van pijnstillers kan namelijk hoofdpijn door medicijnen veroorzaken. Een andere mogelijkheid is het gebruik van spierontspannende medicatie of medicatie die gericht is op ‘zenuwpijn’ en ook kan bijdragen aan een betere nachtrust. Denk bijvoorbeeld aan Amitriptyline (dit behoort tot de groep van antidepressiva, maar wordt in geval van spierspanningshoofdpijn in een zeer lage dosis voorgeschreven).

Bij hoofdpijn die wordt veroorzaakt door chronische spanningen of depressie zullen pijnstillers geen genezing brengen. Alleen als de onderliggende problemen worden aangepakt, zal de hoofdpijn verminderen of verdwijnen. Ook kunnen er tijdens uw bezoek aan het hoofdpijncentrum relaxatieoefeningen voor de nekspieren aangeleerd worden. Ook is er aandacht voor cognitieve gedragstherapie met professionele gesprekspartners.

Een andere mogelijkheid is het overwegen van een GON-infiltratie, vaak met positief effect. Door middel van een injectie wordt een blokkade aangebracht in de grote achterhoofd zenuw (Great Occipital Nerve).