Bij ernstige hoofdpijn ligt het slikken van pijnstillers voor de hand. Sommigen nemen zelfs pijnstillers om hoofdpijn te voorkomen. Dagelijks gebruik van pijnstillers of migrainemiddelen kan echter medicijnafhankelijke hoofdpijn tot gevolg hebben. Hoofdpijn door medicijnen wordt gekenmerkt door chronische hoofdpijnklachten, zonder vast patroon.

Ook gewenning aan pijnstillers kan na het staken van de pijnstillers medicijnafhankelijke hoofdpijn veroorzaken. Dezelfde soort hoofdpijn kan ook ontstaan na gebruik van veel cafeïne. Cafeïne zit niet alleen in koffie, maar ook in thee, energiedrankjes, chocolade en soms ook in pijnstillers.

Het risico bestaat dat mensen in een vicieuze cirkel terechtkomen, met (bijna) dagelijks optredende hoofdpijn.

Behandeling medicatieafhankelijke hoofdpijn

Om te constateren of er daadwerkelijk sprake is van medicatieafhankelijke hoofdpijn kan er het beste een hoofdpijndagboek worden ingevuld. Zo kan er precies terug gekeken worden hoe vaak er pijnstilling ingenomen is. Er is maar één oplossing om van deze hoofdpijn af te komen en dat is acuut stoppen met het gebruik van alle pijnstillende medicatie.

U kunt in uw thuissituatie stoppen met de pijnstillende medicatie en de daaropvolgende ontwenningsperiode ondergaan. Een bezoek aan de polikliniek of een opname in het ziekenhuis is hierbij in principe niet aan de orde. Er wordt niet snel gekozen voor een ‘redmiddel’ tijdens deze ontwenningsperiode.