Het lijkt zo vanzelfsprekend om zwanger te worden. Toch heeft in Nederland één op de zes stellen problemen met zwanger worden. Als u dit overkomt, kan dat voor veel emoties zorgen.

Als uw kinderwens langer dan een jaar bestaat, als u een onregelmatige cyclus heeft (korter dan 21 dagen of langer dan 35 dagen) of als u ouder bent dan 38 jaar dan kan uw huisarts u doorverwijzen voor een afspraak met één van onze gynaecologen. Na een oriënterend gesprek en een gynaecologisch onderzoek wordt ook een oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO) verricht. Een oriënterend fertiliteitsonderzoek bestaat meestal uit bloedonderzoeken bij u en vaak ook een zaadonderzoek bij uw partner.

Indien wij meer duidelijkheid hebben over de oorzaak van de uitblijvende zwangerschap, zullen wij samen met u aan de slag gaan om uw kansen om zwanger te worden te verhogen. Behandeling die tot de mogelijkheden behoren zijn een afwachtend houding, vruchtbaarheidsbehandeling om een eisprong op te wekken, inseminatie met zaad van uw partner. In sommige gevallen wordt een in vitro fertilisatie (IVF) behandeling uitgevoerd. IVF vindt plaats in samenwerking met het fertiliteitscentrum van het UZ Gent.

Meer informatie