Nadat onderzoek is verricht, kan eventueel gestart worden met de behandeling. Binnen ons ziekenhuis worden diverse behandelingen uitgevoerd. Voor een aantal behandelingen verwijzen wij u door naar één van de ziekenhuizen of centra bij ons uit de buurt.

Hieronder geven we u een korte uitleg over diverse behandelingen. U kunt altijd bij één van onze medewerkers terecht voor meer informatie. Ook kunt u informatie lezen in onze patiëntfolders.

Mijn man kreeg een hartaanval. Dankzij het snelle en deskundige optreden van de ambulancemedewerkers en doordat er een team klaarstond om te dotteren, is het goed afgelopen. We kunnen weer verder met ons leven! Een tevreden echtgenote van een patiënt

Ablatie

Ablatie is een behandeling bij ernstige hartritmestoornissen. Elektrische prikkels zorgen ervoor dat het hart zijn werk doet. Bij ritmestoornissen ontstaan er prikkels op verkeerde plaatsen of volgen prikkels een verkeerde route over het hart. Bij deze behandeling worden kleine beschadigingen gemaakt in het weefsel, waardoor littekenweefsel ontstaat. Dit littekenweefsel geleidt geen prikkels zodat de verkeerde route wordt geblokkeerd. Deze behandeling gebeurt via een katheterisatie of (kijk)operatie en wordt uitgevoerd in Maria Middelares in Gent. In overleg met u kan de behandeling eventueel ook elders worden uitgevoerd.

Aneurysma operatie

Een aneurysma operatie is een operatie waarbij het verwijde deel van de aorta verwijderd wordt. In de plaats daarvan komt een kunststof prothese. In een aneurysma kan een scheur ontstaan. Een bloeding maakt een spoedoperatie noodzakelijk. Deze behandeling wordt uitgevoerd in Maria Middelares in Gent, Universitair Ziekenhuis Antwerpen of Erasmus MC in Rotterdam. In overleg met u kan de behandeling eventueel ook elders worden uitgevoerd.

Bypass operatie

Deze operatie, ook wel een omleidingsoperatie genoemd, wordt uitgevoerd bij ernstige vernauwingen in de kransslagaders van het hart. Er wordt een omleiding (bypass) gemaakt langs een vernauwing in de kransslagaders. Voor de omleiding gebruikt de chirurg bloedvaten van de patiënt. Deze behandeling vindt niet bij ZorgSaam plaats, maar in  Maria Middelares in Gent, Universitair Ziekenhuis Antwerpen of Erasmus MC in Rotterdam. In overleg met u kan de behandeling eventueel ook elders worden uitgevoerd.

Cardioversie

Bij cardioversie wordt een te snel hartritme omgezet in een normaal ritme. Dit kan via een elektrische schok of via medicatie. Cardioversie is een behandeling voor patiënten die bijvoorbeeld last hebben van boezemfibrilleren. Cardioversie wordt meestal toegepast bij langdurend boezemfibrilleren langer dan 48 uur.

Dotteren

Deze behandeling wordt uitgevoerd als u een vernauwing in de kransslagader hebt. Via de  arm of lies wordt een dun hol slangetje naar de plaats van de vernauwing gebracht. Daarna wordt een ballonnetje opgevoerd, dat op de plaats van de vernauwing wordt opgeblazen. De vernauwing wordt door het ballonnetje weggedrukt waardoor het bloed weer normaal kan stromen. Vaak wordt ook een stent geplaatst. Dit is een soort balpenveertje dat de vaatwand ondersteuning geeft. Deze behandeling wordt gedaan in ons Cardiologisch Interventie Centrum.

Pacemaker

Een pacemaker is een apparaatje dat wordt geplaatst om uw hartritme te regelen. De pacemaker heeft een sensor die voortdurend het hartritme bewaakt. Als dit ritme afwijkt, geeft de pacemaker stroomstootjes af en trekt het hart weer samen in het juiste ritme.

Hartklepoperatie

Bij een lekkende of vernauwde hartklep is het soms noodzakelijk om die te vervangen of te repareren. Dit kan gebeuren via een openhartoperatie, via een kleinere opening of een katheterbehandeling. Deze behandeling vindt niet bij ZorgSaam plaats, maar in  Maria Middelares in Gent, Universitair Ziekenhuis Antwerpen of Erasmus MC in Rotterdam. In overleg met u kan de behandeling eventueel ook elders worden uitgevoerd.

Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD)

Een ICD is een klein apparaatje dat onder uw huid wordt plaatst. Net als een pacemaker geeft het ICD elektrische prikkels zodra het hartritme afwijkt. Een pacemaker kan het hartritme bijsturen, een ICD kan ook direct ingrijpen bij een levensbedreigende hartstoornis door een elektrisch schok toe te dienen. Deze behandeling wordt uitgevoerd in Maria Middelares in Gent, Universitair Ziekenhuis Antwerpen of Erasmus MC in Rotterdam. In overleg met u kan de behandeling eventueel ook elders worden uitgevoerd.

Mini-MAZE operatie

Deze behandeling (ook wel PVI genoemd) wordt uitgevoerd als u last heeft van boezemfibrilleren. Hierbij maakt de cardioloog littekens op het hart rondom de longaders. Het wordt ook wel isolatie van de longaders genoemd. Storende prikkels, die zorgen voor chaos (onregelmatig hartritme en verminderde pompfunctie), worden op die manier geblokkeerd. Deze behandeling gebeurt via een operatie of via een katheter. Deze behandeling gebeurt in  Maria Middelares in Gent, Universitair Ziekenhuis Antwerpen of Erasmus MC in Rotterdam. In overleg met u kan de behandeling eventueel ook elders worden uitgevoerd.

Mitraclip

Deze behandeling wordt uitgevoerd bij een lekkage van één van de hartkleppen (mitralisklep). De hartkleppen zorgen ervoor dat bij het samenknijpen van het hart het bloed de goede richting instroomt. Wanneer de mitralisklep niet goed sluit, stroomt er bloed terug in omgekeerde richting. De MitraClip is een soort metalen nietje bekleed met kunststof, dat wordt bevestigd aan de twee mitralisklepbladen. Dit zorgt er voor dat de hartklep beter sluit en dat er een normale doorstroming van het bloed is. Deze behandeling wordt uitgevoerd in Erasmus MC in Rotterdam.

Transcatheter Aortic Valve Implantation (TAVI)

​Bij een ernstig vernauwde aortaklep moet uw hart teveel werk verzetten om het bloed in de grote slagader naar het lichaam te kunnen pompen. In dat geval moet de aortaklep worden vervangen door een kunstklep. Dit kan via een  openhartoperatie, maar de operatie kan ook worden uitgevoerd via een katheter (een dun flexibel slangetje). De borstkas hoeft dus niet te worden geopend. Voordelen zijn dat de operatie minder lang duurt, er minder pijn is en een korter verblijf in het ziekenhuis. Deze behandeling wordt uitgevoerd in Erasmus MC in Rotterdam.