Medisch wetenschappelijk onderzoek is bedoeld om o.a. een betere behandeling voor een ziekte te vinden, meer over een ziekte te weten te komen of een ziekte op te sporen. Als u meedoet aan medisch wetenschappelijk onderzoek, wordt u eigenlijk een proefpersoon. Onderzoeken hebben verschillende doelen, soms worden bestaande middelen, technieken of methodes getest. Het kan ook zijn dat er een nieuwe behandeling wordt getest, bijvoorbeeld nieuwe medicijnen, nieuwe operatietechnieken of een andere bestralingsmethode. Meestal wordt een nieuwe behandeling vergeleken met een bestaande.

Wie de nieuwe behandeling krijgt en wie de bestaande, wordt in zo’n onderzoek meestal door loting bepaald. Soms wordt een nieuwe behandeling vergeleken met een ‘nepbehandeling’, een placebo. Bij onderzoek naar kanker krijg je meestal niet alleen een placebo, maar kan dit worden toegevoegd aan een bestaande behandeling. Deze groep wordt dan vergeleken met de groep die een nieuw medicijn krijgt toegevoegd aan een bestaande behandeling.

Voordat een nieuw medicijn op de markt gebracht mag worden, moet het eerst grondig onderzocht zijn. Dit kan wel 10 tot 18 jaar in beslag nemen. Zo’n onderzoek gebeurt in meerdere stappen en elke fase wordt beoordeeld door een onafhankelijke commissie van deskundigen. Deze commissie moet eerst toestemming geven om naar een volgende fase te mogen gaan.

Als u meer wilt weten over wetenschappelijk onderzoek of wilt weten in welk ziekenhuis een bepaald wetenschappelijk onderzoek wordt uitgevoerd, kunt u bij ons informeren. U kunt ook onderstaande links raadplegen.