• algemeen
  • ziekenhuis

ZorgSaam investeert in veilige zorg van hoge kwaliteit voor heel de regio. Zeeland, met name Zeeuws-Vlaanderen, en Vlaanderen raken op steeds meer gebieden verstrengeld. Denk aan de haven en industrie, woningbouw, maar ook op gebied van de zorg. De grensregio als vitale regio. Het partnerschap van UZ Gent en ZorgSaam is daarbij van groot belang voor goede, houdbare zorg. Een belangrijke pijler van die zorg is het moderne operatiecomplex in Terneuzen. De laatste fase van nieuwbouw en renovatie is onlangs afgerond. Ondanks Corona volgens planning. Inmiddels wordt volop geopereerd ‘nieuwe stijl’.

Virtuele rondwandeling

Vandaag werd het nieuwe OK-complex officieel geopend door UZ Gent bestuurder Mortier en ZorgSaam bestuurder René Smit. Wij zijn heel trots op het resultaat. Benieuwd? Maak zelf een virtuele rondwandeling! (link opent in nieuw venster).

 

Onderstaand een verslag van OmroepZeeland.nl (link opent in nieuw venster).

Nieuwe operatiekamers ziekenhuis Terneuzen neusje van de zalm: zo zien ze er uit

Vol trots presenteert het ziekenhuis ZorgSaam in Terneuzen zijn nieuw ok-complex. Vijf nieuwe operatiekamers, voorzien van de nieuwste apparatuur. Daarnaast ook een nieuwe recovery en sterilisatieruimte. Het hele complex van 17,5 miljoen euro geeft het dertig jaar oude ziekenhuis volgens zowel de directie als het personeel een enorme boost.

Een van de nieuwe operatiekamers van ziekenhuis ZorgSaam. Foto: © Omroep Zeeland

De nieuwe operatiekamers zijn groter en efficiënter. Zuurstoftoevoer en beeldschermen hangen aan het plafond en computers zijn ingebouwd in de zijmuur. Het geeft het operatiekamerpersoneel extra bewegingsruimte.

‘Licht, ruim en lekker fris’

“Dat is echt heel belangrijk, dat je genoeg ruimte hebt om je werk goed te kunnen doen”, zegt operatieassistent Jaschenka Ottink. Ze is erg blij met de nieuwe ok. “Het is licht, ruim en lekker fris, alles is nieuw. Je kunt naar buiten kijken. De oude ok’s waren wat verouderd, dus dan is dit echt een enorme verbetering, voor de patiënten, maar vooral ook voor het personeel.”

De luchtbehandeling filtert de kleinste stofdeeltjes uit de lucht en blaast steriele lucht de ok’s in. Hierdoor is er minder kans dat bacteriën via de lucht tijdens operaties in de wond kunnen komen. Steriele lucht wordt via het plafond en op de exacte temperatuur van achttien graden de operatiekamers in geblazen. Via afvoerkanalen in de hoeken wordt de lucht weggezogen. Overdruk zorgt ervoor dat patiënten altijd in een steriele luchtstroom liggen tijdens de operatie.

Muur vol schermen

In de ok is alle denkbare apparatuur aanwezig. Er staat een muur vol schermen. “We kunnen de kleur van het licht veranderen. Er is radioapparatuur, röntgenapparatuur, er kunnen video-opnames gemaakt worden.” Zelfs de lampen hebben een camera en dat is volgens Ottink heel handig voor iedereen die niet direct aan de operatietafel staat maar er omheen werkt, zoals de anesthesieassistent en de operatieassistent.

Nieuwe operatiekamer van ziekenhuis ZorgSaam hangt vol met nieuwe apparatuur. Foto: © Omroep Zeeland

“De nieuwe ok doet niet onder voor concurrerende ziekenhuizen in Nederland in België, waar ziekenhuispaleisjes als paddenstoelen uit de grond schieten”, stelde directeur René Smit van ZorgSaam al bij het slaan van de eerste paal drie jaar geleden. Het geeft aan hoe essentieel het nieuwe ok-complex voor ZorgSaam is.

Concurrentie

Het ziekenhuis opereert in een lastige constellatie. In een dunbevolkt gebied wil het voor kleine patiëntaantallen goed uitgeruste ziekenhuiszorg bieden. Ondertussen is er de concurrentie van het nieuwe algemeen ziekenhuis Zeno in Knokke, dat patiënten uit West-Zeeuws-Vlaanderen met open armen onthaald. Het nieuwe operatiecomplex is volgens ZorgSaam daarbij essentieel en biedt ook nieuwe mogelijkheden. Samenwerking in de grote regio, met de Gentse ziekenhuizen Maria Middelares en UZ Gent wordt steeds intensiever.

 

Bron: OmroepZeeland.nl – 13 mei 2022 (link opent in nieuw venster).