• algemeen
  • ziekenhuis

Onlangs maakte de PZC een artikel over de voortgang van het nieuwe operatiekamercomplex van ZorgSaam Ziekenhuis. Met dank aan journalist Harmen van der Werf.

 

Coronacrisis of niet, bij ZorgSaam-ziekenhuis De Honte wordt gestaag doorgewerkt aan een gloednieuw operatiekamercomplex. Welkom in de éénentwintigste eeuw.

Gino de Jonghe leidt het megaproject. ZorgSaam heeft hem ervoor ingehuurd. Hij straalt trots uit als hij vrijdagochtend een rondleiding geeft. Zo’n veertig man zijn nog aan het werk. Het valt nauwelijks op. Zo groot is het operatiecomplex van de toekomst waarvan mei vorig jaar de bouw begon.

Veel voorbereidingstijd is eraan voorafgegaan. In één van de vier nieuwe operatiekamers, die anderhalf keer zo groot zijn als de oude, vertelt De Jonghe dat vooraf in een loods een prototype van een operatiekamer is gebouwd. ,,Zodat wij met de specialisten konden bepalen hoe die eruit zou moeten zien. Dat heeft heel veel opgeleverd.”

Overlast bleef beperkt

ZorgSaam heeft er niet voor niets voor gekozen complete nieuwbouw te plegen. Operaties in De Honte konden gewoon doorgaan, waarmee de overlast beperkt bleef. Het maakte het ook mogelijk extra ruimte voor ambulances te maken op de begane grond. Vijf kunnen er straks binnen staan, tegen nu één. En nieuwbouw heeft als voordeel dat alles gemakkelijker kan worden ingericht naar de laatste stand der techniek.

De Jonghe wijst, voordat hij één van de operatiekamers binnenstapt, op een grote ruimte ervoor, de opdekruimte voor medisch instrumentarium. Terwijl een operatie nog gaande is, kan daar alvast apparatuur voor een volgende ingreep gereed worden gezet. Dat maakt het mogelijk efficiënter te werken en meer operaties uit te voeren.

Techniek alom

Ontzettend veel techniek komt erbij kijken om operaties goed te laten verlopen, zoals een perfecte luchtbehandeling. Alle apparatuur daarvoor bevindt zich op een tweede etage. Het staat er al helemaal vol. Eind mei is de bouwtechnische oplevering. Personeel kan daarna trainen. De nieuwe OK’s moeten medio juni gebruiksklaar zijn.

De coronacrisis gooit niet onoverkomelijk veel roet in het eten. Er zijn maatregelen genomen om te voorkomen dat mensen te dicht op elkaar werken. Wie verkouden is, moet thuis blijven. De levering van sommige materialen is lastiger. Zo moet glas uit Frankrijk komen. De fabriek daar ligt stil, maar, stelt De Jonghe tevreden vast, ‘we zitten op schema’.

Na oplevering van de nieuwbouw is het werk niet klaar. Eén van de oude OK’s moet nog worden gemoderniseerd, de andere worden ingericht als herstelruimtes voor geopereerde patiënten. En er komt een compleet nieuwe sterilisatieafdeling. Alles moet eind 2021 af zijn. ZorgSaam heeft dan zo’n zeventien miljoen euro verspijkerd.