• algemeen
  • thuiszorg
  • wonen & zorg
  • ziekenhuis

In een videoboodschap verzoeken zorgorganisaties de Zeeuwen om zich te blijven houden aan de coronamaatregelen. Met de video willen de organisaties duidelijk maken dat de zorg het nog steeds veel te druk heeft: “We moeten ons echt aan de maatregelen houden om in Zeeland de zorg te blijven krijgen die we eigenlijk altijd krijgen”, vertelt Joke Gaemers, directeur van de GGD Zeeland. Gaemers spreekt in de video samen met Erik van Merrienboer, voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland, de Zeeuwen toe. In de video zijn zorgmedewerkers te zien: “Die hebben het op dit moment ongelofelijk druk en dat is echt al heel lang zo. De druk op de zorg is hoog en die blijft hoog”, legt Gaemers uit.

Omikron komt eraan

Hoewel de coronabesmettingen afnemen, is de oproep volgens haar juist nu van belang: “De ic’s liggen nog steeds vol, ziekenhuisbedden liggen vol, het is in de verpleegsector heel druk en ook de ambulances en de huisartsen draaien overuren. En we weten dat omikron eraan komt, de variant die veel besmettelijker is dan de variant die we nu hadden.”

Joke Gaemers roept Zeeuwen op om zich te blijven houden aan de basismaatregelen. Foto: © Omroep Zeeland

Omikron baart Gaemers dan ook grote zorgen: “Door de besmettelijkheid van omikron worden er tegelijkertijd veel meer mensen besmet. Dat betekent dat er meer mensen ziek zijn en er dus meer mensen tegelijkertijd een beroep willen doen op de zorg. We worden dan in groten getale ziek en hebben allemaal op hetzelfde moment de zorg nodig. Dat is erg.”

Bang dat de zorg het niet meer aankan

Ze is dan ook bang dat bij een toenemend aantal besmettingen, de zorg het niet meer aankan: “Als het erger wordt, dan krijgen we op een gegeven moment niet meer de zorg die we hier horen te krijgen en dat is iets wat we niet willen.” Voor de feestdagen is Gaemers’ advies dan ook om de maatregelen in acht te nemen: “Ik snap dat iedereen het beu is, maar juist nu moeten we nog even volhouden. Ons gedrag is de belangrijkste sleutel om te zorgen dat de besmettingen niet verder oplopen. Als we ons eigen gedrag aanpassen, kunnen we goede stappen zetten.”

Weinig te merken van daling: ‘Onverminderd druk’

Ook huisarts en voorzitter van het crisisteam huisartsenzorg boven de Westerschelde, Mattijs Bordui, maakt zich zorgen: “De besmettingsaantallen dalen dan misschien weer licht, maar in onze praktijk in Vlissingen merken we nog weinig van een daling. Het is hier onverminderd druk.”

Volgens Bordui heeft de golf van besmettingen door de delta-variant er flink ingehakt. “Niet alleen door de extra zorg aan coronapatiënten en de beschermende kleding die we iedere keer weer moeten aantrekken, maar we kampen ook nog eens met personeel dat uitvalt door ziekte of in quarantaine zit. Dus we moeten meer doen met minder mensen. En we hadden al een personeelstekort.”

‘Geen daling in ziekenhuisopnames’

Datzelfde beeld schetst Wim Goudswaard, manager Acute Zorg van het Adrz. “In het Adrz is er nog geen daling in ziekenhuisopnames te zien. Er worden dagelijks vijf tot tien patiënten opgenomen op de coronaverpleegafdeling en één tot drie coronapatiënten op de intensive care.” Door de langere ligduur van coronapatiënten trekt dat een zware wissel op de ziekenhuizen. “Maar zeker ook de reguliere patiëntenzorg baart ons grote zorgen doordat een deel daarvan uitgesteld moet worden. Al te vaak en te lang. Alleen gezamenlijk kunnen we zorgen dat we de huidige, maar ook de aanstaande golf onder controle houden.”

Hou je aan de basismaatregelen

Zowel Bordui als Goudswaard houden dan ook hun hart vast voor de omikrongolf. “We zijn in de zorg zeker nog niet hersteld van de deltapiek”, zegt Bordui. “Dus dan wil je niet dat er veel mensen tegelijkertijd ziek worden.” Hij steunt de oproep aan de Zeeuwen om zich aan de basismaatregelen te houden dan ook van harte. “Dat helpt om de besmettingen uit te smeren, zodat de zorg in Zeeland het nog aankan.” Beide zorgmedewerkers benadrukken daarnaast het belang van vaccineren. “De vaccins werken wellicht iets minder goed tegen omikron, maar maken nog altijd in veel gevallen wel het verschil tussen wel of niet op de ic liggen”, aldus Bordui. “Ben je nog niet gevaccineerd? Doe dit dan alsnog. En: zodra je kan, zorg dat je je booster haalt”, vult Goudswaard aan.

Bron: Omroep Zeeland – 23 december 2021