• Lab - Klinische chemie
  • algemeen
  • thuiszorg
  • wonen & zorg
  • ziekenhuis

Ieder jaar, op 13 oktober, is het Wereld Trombose Dag.

Wist u dat antistollingsmiddelen al bijna 100 jaar ingezet worden? En wist u dat de speciale trombosezorg met metingen voor vitamine K-remmers-gebruik al meer dan 50 jaar bestaat? Vanaf 1971 hebben de trombosediensten de krachten gebundeld. Vandaag op Wereld Trombose Dag, vieren we dat georganiseerde trombosezorg al 50 jaar bestaat!

Ook dit jaar staan we stil bij trombose. Wat is het, hoe krijg je het en hoe kun je het risico op trombose verkleinen? De Trombosedienst van ZorgSaam kan hierin veel voor u betekenen.

Trombose wordt veroorzaakt door een bloedstolsel aan de binnenzijde van een bloedvat. Als zo’n stolsel losschiet, kan het terechtkomen in de long. Het kan een longembolie of zelfs een longinfarct veroorzaken. Een stolsel in de hersenen kan zorgen voor een TIA of voor een herseninfarct. Operaties en plaatsing van bijvoorbeeld een nieuwe hartklep kunnen het risico op trombose vergroten. Trombose kan in elke ader en slagader optreden, bijvoorbeeld in armen of benen. Omdat door het stolsel het bloed niet goed kan stromen, wordt het lichaamsdeel dik en pijnlijk. Hiervoor worden speciale medicijnen voorgeschreven door de arts die ervoor zorgen dat het bloed ‘dunner’ wordt gemaakt (dus minder snel stolt). Als patiënten willen en kunnen, kan de Trombosedienst helpen met het eigenhandig meten en doseren, zodat patiënten dit zelf thuis kunnen doen. Zo krijgt de patiënt meer vrijheid.