Wees alert op huidkanker

27 juli 2020
Ziekenhuis
Dermatologie

Huidkanker is een van de meest voorkomende huidziekten en vormen van kanker in Nederland. Het komt steeds vaker voor. Op dit moment komen er in Nederland zo’n 70.000 nieuwe patiënten met huidkanker per jaar bij. Dat aantal zal de komende jaren nog meer toenemen.

ZorgSaam - Herken huidkanker

Zonneschade niet altijd zichtbaar

Veel Nederlanders hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van een vorm van huidkanker. Risicogroepen zijn onder andere mensen met een licht huidtype, mensen die voor hun hobby of werk veel in de zon komen en mensen die medicatie gebruiken die het immuunsysteem remt. Of u nu tot de risicogroepen behoort of niet, houd uw huid goed in de gaten! En ga bij twijfel tijdig naar uw huisarts of de dermatoloog in het ziekenhuis.

Verbranding door de zon is het meest duidelijke teken dat je te lang in de zon gezeten hebt. Maar zonneschade is niet altijd zichtbaar. Het idee dat een zongebruinde huid er gezond uit ziet is een korte-termijn gedachte. Onder het huidoppervlak kunnen uv-stralen schade aanrichten, wat in eerste instantie zorgt voor vroegtijdige huidveroudering zoals rimpels, pigment vlekken en ouderdomswratten. Uiteindelijk kan de opeenstapeling van deze schade bijdragen aan ontstaan van huidkanker. Ga daarom verstandig om met de zon en bescherm je huid.

Informatiekaart