• Cardiologisch interventiecentrum dottercentrum
  • algemeen
  • cardiologie
  • ziekenhuis

Het Cardiologisch Interventie Centrum in Terneuzen bestaat 10 jaar. Door corona geen feest, maar wel het moment om één van de grote beeldvormende apparaten te vervangen. Dan merk je pas goed dat de techniek ondertussen met sprongen vooruit is gegaan. Zowel voor medewerkers als patiënten is er op meerdere vlakken verbetering, vertelt CIC medewerker Sandra de Reu.

“Na tien jaar trouwe dienst werd het tijd om de apparatuur van het eerste uur te vervangen”, vertelt Sandra. “Zo’n apparaat dat met röntgenbeelden de precieze handelingen van de katheteriserende of dotterende cardioloog volgt en mogelijk maakt, gaat officieel 10 jaar mee. We wisten dus dat we met het jubileum gingen verbouwen. Over een jaar of twee volgt de tweede cathkamer. Die is in de loop der jaren iets minder gebruikt dus die apparatuur daar kan nog even mee. Het wordt allemaal zorgvuldig in de gaten gehouden door de afdeling techniek en de leverancier die alle beeldvormende techniek onderhoudt en op tijd vervangt.”

Nieuwe apparatuur op het dottercentrum

Veel voordelen

“Met deze apparatuur zijn we weer helemaal ultra modern en ‘state of the art’, met alle voordelen van dien.” Sandra somt vlot op: “Betere beelden, beter bedieningsgemak, minder straling, minder geluid, er is zelfs minder contrastvloeistof nodig! Bovendien hangt dit nieuwe apparaat aan het plafond zodat er nog beter schoon te maken is en er extra bewegingsruimte is voor meerdere mensen rond de tafel. Dat is van zeker van belang bij spoedbehandelingen en calamiteiten. Dan staan we met velen aan de behandeltafel hoor.”

Met deze apparatuur zijn we weer helemaal ultra modern en ‘state of the art’. Sandra de Reu

Cathkamer 1 in actie

Meer comfort

Naast de nieuwe apparatuur heeft de kamer ook meteen een nieuw uiterlijk gekregen. Sandra: “De muren die na 10 jaar licht vergeeld waren, zijn weer fris wit en toch ziet het er niet zo ongezellig steriel uit. Dat komt door de stemmige donkerblauwe wand, zoals je ziet. Die heeft een aangename uitstraling voor zowel patiënten als medewerkers. Bovendien is er voor patiënten, nog voor de behandeling, als alles gereed wordt gemaakt, op de grote monitor een filmpje te zien. Die rustgevende beelden van dolfijnen, kippen, vissen enzovoort helpen om de polsslag naar beneden te krijgen en dat is goed voor een soepel verlopende behandeling. Door de voortschrijdende techniek is het nu bovendien veel kalmer op de kamer. Veel minder geluid doordat de achtergrondruis van het apparaat bijna weg is. Dat is comfortabeler werken en het komt ook de onderlinge communicatie ten goede. Je kunt elkaar gewoon beter verstaan!”

Over het dottercentrum

Meer weten over het dottercentrum? Klik dan op de button.