Na 18 jaar in de zorg gaat Sjaan Dankaart met pensioen. Stilzitten is er niet bij, want ze gaat een enorme wandeltocht maken. Daarbij zamelt ze geld in voor onderzoek naar Alzheimer, met alle mensen die ze verzorgd heeft in gedachten. Lees haar verhaal en hoe je mee kunt sponsoren…

Sjaan heeft 18 jaar in Stelle, Oostburg gewerkt waarvan 17,5 jaar op een PG afdeling. Haar pensioen nadert snel, want haar laatste werkdag is al binnenkort, op 29 maart. We stelden haar nog enkele afscheidsvragen.

Ga je je werk missen?

Natuurlijk! Mijn collega’s, maar zeker ook de mensen. Werken op een PG afdeling is het mooiste wat er is. Je krijgt echt voldoening van je werk. Soms is het heel zwaar, maar een glimlach maakt zoveel goed. Ik wil al mijn collega’s bedanken voor alle fijne werkdagen en de fijne werksfeer. Daarnaast hoop ik en weet ik eigenlijk wel zeker dat de drijfveer die ik altijd had, ook geldt voor mijn collega’s. Laten we zorgen voor de mensen, zoals je voor je eigen vader of moeder zou zorgen. Ik wens jullie allemaal veel succes in de toekomst.

Hoe ziet jouw toekomst eruit?

Eerst een paar weken vakantie waarin we gaan trainen in de heuvels, de Ardennen of naar Frankrijk. En daarna met mijn man Peter de Camino Frances lopen. We lopen van Saint Jean Pied de Port naar Santiago de Compostela, zo’n 800 kilometer. Misschien lopen we zelfs nog iets verder naar Finisterre (het eind van de wereld). Voor veel pelgrims is dat een extra uitdaging, die 80 kilometer er bij. Dus daar mikken we eigenlijk ook wel op.

Hoe kom je er zo op?

Na onze vakantie in 2021 zaten we wat te praten over de routes die we in de bergen hadden gelopen. Toen is het idee gekomen om een stuk van de pelgrimsroute te gaan lopen. Het staat wel bekend als een behoorlijke route en zo zijn we op het idee gekomen om er een goed doel aan te koppelen. Dat moest Alzheimer Nederland worden, daar moesten we niet lang over nadenken. Ik heb in mijn werk gezien welk leed er is omdat er nog altijd geen medicijn tegen is.

Wanneer gaan jullie van start?

Ons avontuur begint al op de vroege ochtend van 3 mei. We moeten om 06:30 op het station van Antwerpen staan, waarna we overstappen in Brussel, gevolgd door Parijs. Uiteindelijk komen we rond 15:00 aan in Bayonne. Vanaf daar stappen we op de laatste trein richting Saint Jean Pied de Port. Daar rusten we nog even uit, want 5 mei begint onze wandeltocht echt.

Heb je al eerder dit soort stukken gewandeld

We hebben nog nooit zo ver gelopen. Op vakantie lopen we wel veel, maar thuis eigenlijk stukken minder. We zijn thuis pas meer gaan wandelen, nadat we dit besluit hebben genomen. We zijn het nu langzaam aan het opbouwen. Eerst kleine rondjes van ongeveer 7 kilometer. Nu proberen we drie keer op de week ruim 20 kilometer te lopen. Het trainen is leuk om te doen en uitdagend. Zo lopen we ook wel eens met volle bepakking over het strand, zodat we straks helemaal klaar zijn voor de start.

Waar kijk je naar uit en waar zie je tegenop?

De tocht lijkt ons fantastisch mooi. De mensen die we onderweg ontmoeten, de natuur waar we doorheen lopen en de ervaring die we op mogen doen. Omdat we vegetariër zijn, zien we wel op tegen het eten onderweg, niet wetende of er passend eten is. Gelukkig zijn we hierin tijdens een van onze trainingen wel al wat gerust gesteld. Ik zie het meest op tegen het achterlaten van familie, in het bijzonder mijn moeder, die ook al 90 is.

Tot slot, hoe kunnen mensen sponsoren en tot wanneer

De mensen kunnen sponseren op onze Alzheimer pagina:

https://sportieveacties.inactievooralzheimer.nl/actie/caminofrances

Mensen kunnen blijven sponsoren, gedurende de hele tocht en de week(en) daarna. Wij hebben nu ingezet op 2500 euro. Maar we hopen natuurlijk op het dubbele! Door meer onderzoek wil Alzheimer Nederland een toekomst zonder en een beter leven met dementie dichterbij brengen. Daar helpen we graag aan mee! Bedankt alvast voor ieders steun.