Na zorgvuldige voorbereidingen en ‘internationale’ afstemming stond begin februari  UZ Gent neurochirurg Hallaert in het nieuwe OK-complex in Terneuzen aan de operatietafel. Dat zal nog vaker gebeuren want op alle vlakken was de conclusie: operatie geslaagd!

Zeeuws-Vlaamse patiënten met pijn door beklemming van de rugzenuwen konden een tijdlang alleen in Gent terecht voor de zogeheten stenose operatie. Na het pensioen van dokter Corbeij was er geen arts meer die de operatie hier deed. Men kon nog wel in Terneuzen terecht voor de vooronderzoeken en de gesprekken na de operatie. Die werden gedaan door UZ Gent neurochirurg Hallaert, op locatie in Nederland dus. Na een zorgvuldige voorbereiding en afstemming tussen ZorgSaam en UZ Gent kan de daadwerkelijke ingreep (lumbale neurochirurgie) nu ook weer in Terneuzen. Neurochirurg Hallaert werkt daarbij samen met het OK-team en de verpleging van de afdeling neurologie van ZorgSaam. Zo hoeven zo’n 40 Zeeuws-Vlamingen per jaar niet meer voor de operatie en verpleging naar Gent.

Vertrouwen en behoefte

Volgens neurochirurg Giorgio Hallaert is het een “logische stap” om kwaliteitsvolle 2de lijnszorg dicht bij de woonplaats van de patiënt aan te bieden. “Tegelijk blijven de lijntjes met UZ heel kort, zodat de patiënt die 3de lijnszorg nodig heeft, vlot verwezen kan worden. Het voordeel is dus uitstekende zorg dicht bij huis en dat wordt opgemerkt. Patiënten hebben er duidelijk vertrouwen in en behoefte aan, want er is nu al een “wachtlijst” van meer dan 15 patiënten. Veel van hen vragen zelf om in ZorgSaam te mogen worden geopereerd.”

Geslaagde eerste dag

“De eerste operatiedag in februari met 3 patiënten verliep heel geslaagd”, aldus dokter Hallaert. “Voor mijzelf was het heel fijn om te opereren in zo’n prachtig nieuwe moderne OK. Ook de samenwerking met het enthousiaste OK-team verliep heel goed. En ook voor de patiënten was het goed. Voor hen doen we het. Het is fijn dat ze opgemonterd worden bij hun napijn door bezoek dat gemakkelijk langs kan komen. Ja dit smaakt beslist naar meer. Er zijn al behoorlijk wat aanmeldingen van patiënten die graag in Terneuzen worden geholpen. We zullen bovendien gaan zien of we op termijn mogelijk ook de hernia operaties terug hier kunnen gaan uitvoeren.”

Neurochirurg Giorgio Hallaert