• thuiszorg
  • wonen & zorg
  • ziekenhuis

ZorgSaam feliciteert Rianne Vons met het winnen van de Vrouw in de Media Award 2021 voor Zeeland! Rianne Vons is directeur-bestuurder Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen en tevens voorzitter van de stichting Vrienden van ZorgSaam.

Hieronder het artikel uit de PZC. 

Directeur-bestuurder Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen Rianne Vons uit Hulst heeft de Vrouw in de Media Award 2021 voor Zeeland gewonnen. Vons kwam het afgelopen jaar meermalen in de media met opvallende initiatieven als gratis kinderopvang.

Bij Vons gaan bescheidenheid en gedrevenheid hand in hand, aldus het organiserende mediaplatform Vaker in de Media (VIDM) en Sprekersbureau ZijSpreekt. Deze organisaties willen met de prijs vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen zichtbaar te zijn in de media, en redacties stimuleren hen vaker dat podium te geven.

Rianne Vons (62), geboren in Schiedam, woont intussen al 33 jaar in Hulst. De Hulsterse dient met haar inzet voor brede maatschappelijke ontwikkelingen zowel het Zeeuwse als het landelijke belang, laat VIDM weten. Bijvoorbeeld door haar inzet voor gratis kinderopvang. In de grensdorpen biedt Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen die al bijna tien jaar aan. Daarmee wist Vons de trend te keren dat ouders in de grensstreek kozen voor een Belgische school, waar opvang voor peuters nagenoeg gratis is.

Dreigende sluiting school

In Heikant kon zo de dreigende sluiting van een basisschool voorkomen worden. De opvang wordt bekostigd door het lokale basis- en voortgezet onderwijs, de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten, de kinderopvang zelf en met subsidiegeld voor plattelandsregio’s. Vanaf 1 maart 2022 begint gratis dagopvang en buitenschoolse opvang op drie pilotscholen in Zeeuws-Vlaanderen voor kinderen tot twaalf jaar. Het gaat om een proef die twee jaar duurt.

Vons hoopt nog mee te maken dat kinderopvang en onderwijs een gezamenlijke cao krijgen en onder hetzelfde ministerie vallen. ,,Onderwijs valt onder OCW, kinderopvang onder Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het is waar dat kinderopvang met werkgelegenheid te maken heeft. Maar het heeft net zo veel te maken met kansengelijkheid en de ontwikkeling van kinderen. OCW zou voor ons een logischer ministerie zijn.”

Tijdens de eerste lockdown sprong Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen het zorgpersoneel te hulp met noodopvang overdag, in de avonden en weekeinden. De in Schiedam geboren Vons is zelf afkomstig uit de gezondheidszorg.  ,,Ik ben van oorsprong verpleegkundige, dus ik snapte direct dat kinderopvang een probleem zou worden voor al dat zorgpersoneel dat opeens werd gevraagd om continudiensten te draaien en overwerk te doen.”

Als ik een boodschap heb, vind ik het geen probleem om naar voren te stappen. Rianne Vons

Probleem tackelen

Niet te lang praten, maar het probleem tackelen en gewoon kijken hoe ver je komt: ,,Dat is wel mijn manier van werken”, zegt Rianne Vons. ,,Het klopt, ik ben bescheiden, maar als ik een boodschap heb, vind ik het geen probleem om naar voren te stappen. Ik vind het zelfs fijn als de media mij dan benaderen. En ik snap dat het ook andersom werkt. Tijdens de eerste recessie hebben we best grote klappen gehad. Onze organisatie moest afslanken en daar kwamen telefoontjes over van journalisten. Je vertelt natuurlijk liever de leuke dingen, maar als ik over zoiets gebeld word, ben ik ook benaderbaar.”

Vrienden van ZorgSaam

Vons is voorzitter van de Vrienden van ZorgSaam. ,,Dat is een stichting die de kwaliteit van leven van patiënten van ZorgSaam en bewoners van verzorgingshuizen in Zeeuws-Vlaanderen probeert te verhogen. Ook besteden wij veel aandacht aan zorgmedewerkers die overbelast dreigen te raken.”  De Zeeuws-Vlaamse kreeg 45 procent van de stemmen, bijna twee keer zoveel als lhbti-rolmodel Sawinah Roctus uit Zuidzande, die op de tweede plaats eindigde. Ook Joba van den Berg (Tweede Kamerlid voor het CDA), Diana Korteweg-Maris (HZ Kenniscentrum Kusttoerisme) en Monique van Velzen (AVV Beheer) waren genomineerd.

Bron: pzc.nl – 1 februari 2022