• De Blaauwe Hoeve
 • Vremdieke
 • Stelle
 • Rozenoord
 • Emmaus
 • De Lange Akkers
 • Coensdike
 • Bachten Dieke
 • Antonius
 • algemeen
 • wonen & zorg
 • ziekenhuis

Hulst en Kloosterzande dienen als voorbeeld

Veel woonzorgcentra van ZorgSaam zijn niet meer van deze tijd, met name in de gemeenten Terneuzen en Sluis. Ze krijgen een opknapbeurt, maar dat gaat wel even duren. ,,We kunnen het niet allemaal tegelijk en we kunnen het ook niet alleen”, zegt Piet van der Maas van ZorgSaam. 

In Hulst heeft ZorgSaam het al aardig voor elkaar. De Blaauwe Hoeve in Hulst en het compleet vernieuwde Antonius in Kloosterzande zijn voorbeelden van hoe het in heel Zeeuws-Vlaanderen zou kunnen. Mensen kunnen er met zorg zelfstandig wonen in appartementen. Er zijn groepswoningen waar mensen met dementie en/of ernstige lichamelijke klachten zorg krijgen. En er zijn gemeenschapsvoorzieningen, zoals een restaurant en recreatieruimten.

Nogal wat andere woonzorgcentra van ZorgSaam zijn veertig, vijftig jaar oud. Ze zijn aan vervanging toe of op z’n minst aan vernieuwing.

Piet van der Maas, lid van de raad van bestuur van ZorgSaam en verantwoordelijk voor thuis- en ouderenzorg, somt op om welke centra het gaat: De Lange Akkers in Koewacht, Bachten Dieke in Terneuzen, Vremdieke in Hoek, Emmaus in IJzendijke en Rozenoord in Sluis. In dit rijtje hoort ook verpleeghuis De Stelle in Oostburg thuis.

In De Stelle in Oostburg verbleven nog twee bewoners op één kamer, dat is echt niet meer van deze tijd. Piet van der Maas

Verbouwing hard nodig

De Stelle wordt momenteel verbouwd en dat was hard nodig. Van der Maas: ,,Er verbleven nog twee bewoners op één kamer. Dat is niet meer van deze tijd.” De opknapbeurt moet dit voorjaar klaar zijn, waarna het wachten is op nieuwbouw in Oostburg. ,,Over vier jaar”, geeft Van der Maas als tijdsspanne aan. Groepswoningen moeten er komen voor mensen met dementie en zorgappartementen waar ouderen nog zo zelfstandig mogelijk kunnen wonen. ZorgSaam zoekt met de gemeente Sluis een geschikte plek.

Over de andere te vernieuwen woonzorgcentra kan Van der Maas nog niet veel vertellen. Hij verwacht in juni een plan voor De Lange Akkers in Koewacht te presenteren. Twee, drie jaar geleden was er al sprake van dat het huidige verzorgingshuis zou worden omgebouwd tot verpleeghuis en dat erachter 24 nieuwe zorgappartementen zouden komen. Dit is toen in de ijskast gezet.

Bachten Dieke in Terneuzen wordt, als het aan Van der Maas ligt, als één van de eerste aangepakt. Een vernieuwing is er noodzakelijk om het vroegere verzorgingshuis volledig geschikt te maken voor de zwaardere verpleeghuiszorg. De modernisering van de woonzorgcentra zal ‘tien tot vijftien jaar’ vergen, voorziet Van der Maas. ,,Niet alles kan tegelijkertijd.” Samenwerking met woningcorporaties als Woongoed en vastgoedinvesteerders is volgens hem ook nodig. Woongoed liet al zorgappartementen bouwen in het nieuwe Antonius. ,,Als ZorgSaam kunnen we dit niet alleen.”

Bron: pzc.nl, journalist: Harmen van der Werf