Op straat is risicovoller

“Als je werkt met een patiënt met corona kun je je beschermen zodat je veilig kunt werken. Op straat is het anders. Als daar ineens iemand in je nabijheid hoest, is dat veel risicovoller. Dit is niet een gewoon griepje, dit is een heel ernstige ziekte voor de longen. Ik werk al heel lang in de zorg maar ik heb echt nog nooit meegemaakt dat mijn hele afdeling aan de beademing zat.”

“Wij hadden vanaf het begin al de middelen om goed beschermd te werken. Maar daarmee ben je er niet. Je moet bijvoorbeeld goed opletten hoe je je bijvoorbeeld aan het eind van de dag weer uitkleedt zonder jezelf te besmetten. Het gaat tot nu toe goed. Ik kan zeggen dat er nog niemand van het team besmet is geraakt.”

Samenhang nog sterker

Het team waaraan Hoffmann leiding aan geeft groeide de afgelopen weken van veertig naar zestig. “Allemaal oud-medewerkers van de IC die zich meldden om mee te werken, echt ontzettend mooi. De samenhang is in dit ziekenhuis normaal al heel sterk maar nu nog sterker.”

Veertien coronapatiënten

Momenteel heeft ZorgSaam de zorg voor veertien coronapatiënten in Zeeuws-Vlaanderen. Acht liggen er in het Terneuzense ziekenhuis (De Honte) waarvan vier op de Intensive care-afdeling en vier op het speciaal ingerichte cohort. Dit is een afgeschermd deel van een verpleegafdeling bedoeld voor coronapatiënten die niet meer op de intensive care verzorgd hoeven te worden.

Daarnaast is er in het Antonius Ziekenhuis in Oostburg een cohort ingericht waar medische en verpleegkundige zorg aan verzwakte of oudere kwetsbare patiënten die Covid positief zijn, wordt gegeven. Het kan gaan van het toedienen van infusen en antibiotica, tot een plaats om aan te sterken, te revalideren na een intensieve opname in het ziekenhuis tot het begeleiden in de stervensfase. Tenslotte is er één coronapatiënt in de ouderenzorg van ZorgSaam.

Af en toe verhuizen

Van de ongeveer vijftig ontslagen coronapatiënten konden er tot nu toe dertig mensen weer naar huis, anderen gingen naar andere ziekenhuizen, revalidatiecentra of overleden.

Niet alle patiënten op de ZorgSaam locaties in Terneuzen en Oostburg komen uit Zeeuws-Vlaanderen. Om het aantal IC-plaatsen optimaal te houden of vanwege medische redenen verhuizen patiënten soms naar andere locaties in het land.