• algemeen
  • thuiszorg
  • wonen & zorg
  • ziekenhuis

Vandaag stond er een artikel online (inclusief video) op de website van de PZC over longverpleegkundige Silvia van Straten. Met dank aan journalist Guido van der Heijden en fotograaf Johan van der Heijden:

 

Zelf is longverpleegkundige Silvia van Straten genezen van corona, nu staat de Terneuzense haar bloed af in de hoop dat coronapatiënten er beter van worden.

Het begon met wat vage klachten na een nachtdienst op de longafdeling van ziekenhuis ZorgSaam in Terneuzen, waar Silvia van Straten als verpleegkundige werkt. “Ik voelde me niet lekker. Het viel me niet echt op dat ik meer moest hoesten. Een paar dagen verhoging of koorts, weinig eetlust en moe. Dat was het eigenlijk wel. Het gekke is dat mijn man totaal niet ziek is geworden. Die zou ik toch ook hebben moeten besmet.”

“Een aantal collega’s van mij is ook positief, maar die hebben andere problemen. Het varieert bij iedereen nogal. Stiekem ben ik wel blij dat ik niet de enige was die corona opliep. Je zou dan gaan denken dat je iets verkeerd hebt gedaan. Het kan iets heel kleins geweest zijn. Het is besmettelijker dan je denkt. Het viel me wel op dat het met name collega’s betrof die net uit de nachtdienst kwamen. Dan is je weerstand toch wat minder.”

Silvia van Straten geeft plasma tegen Corona

Mondkapje

Na een week zonder ziekteverschijnselen kon ze weer aan de slag. “Een week deed ik mijn werk met een mondkapje voor maar dat hoeft nu ook niet meer. De coronapatiënten liggen niet op mijn afdeling. Op de longafdeling is het momenteel eigenlijk vrij rustig.”

De coronapatiënten liggen in het Terneuzense ziekenhuis niet op de reguliere longafdeling waar Van Straten werkt. Ze liggen in wat in het ziekenhuis het cohort wordt genoemd. Een afgesloten deel van een verpleegafdeling. Haar lichaam heeft het virus overwonnen en mogelijk dat dat kan helpen in de strijd tegen corona.

Plasma

Vier weken rijdt ze iedere donderdag van Terneuzen naar Goes om er bij de bloedbank bloedplasma af te staan. Via een dikke naald gaat haar bloed de machine in. De rode bloedlichaampjes krijgt ze per kerende post van de machine weer terug, het gaat om haar bloedplasma, haar mogelijk geneeskrachtige bloedplasma. Daarin zitten de antistoffen of antilichamen die in haar lichaam de strijd leverden tegen het Covid 19-virus. Nu ze genezen is, en de antistoffen nog in haar bloed heeft, kan een nog zieke patiënt daar mogelijk mee geholpen worden.

Waarom ze haar bloedplasma doneert? Ze hoeft er niet over na te denken. “Nou ja, ik zit niet voor niks in de zorg dus dan doe je dat vanzelf. In het verleden ben ik lange tijd bloeddonor geweest en heb ik stamcellen gedoneerd. Dit is echt een ernstige longaandoening en mensen genezen, mensen willen helpen, dat is gewoon wat ik doe.”

Over het coronavirus