• algemeen
  • ziekenhuis

Uit de PZC:

Het is zo ver, maandag vinden in de de gloednieuwe operatiekamers van het ZorgSaam-ziekenhuis in Terneuzen de eerste ingrepen plaats. Operationeel leidinggevenden Britt Nijskens en Koen Deschilder kijken er al maanden reikhalzend naar uit. ,,We gaan van een huurhuisje naar een luxe villa.”

De beeldspraak is van Koen. Britt is even enthousiast. ,,Het is zo’n wereld van verschil met de oude operatiekamers. Toen ik voor het eerst de nieuwe binnenstapte, kreeg ik echt een wow-gevoel, wat een ruimte en wat een zee van licht.” Bij een rondleiding, vrijdag, blijkt dat ze volkomen gelijk heeft.

Geur van nieuw

Het nieuwe operatiekamercomplex is achter het ziekenhuis in Terneuzen verrezen. Koen en Britt lopen er vanuit het oude deel van het ziekenhuis zo heen, alsof ze al niets anders gewend zijn. De geur valt op, de geur van nieuw. Maar dat is niet het enige. De hoofdgang is aanzienlijk breder dan in de oudbouw, het plafond is hoger en de ramen ook. Licht van buiten stroomt ongeremd naar binnen.

We gaan van een huurhuisje naar een luxe villa Koen Deschilder,, operationeel leidinggevende operatiekamers ZorgSaam

Het is ‘slechts’ de entree tot de operatiekamers. Met een sensor opent de deur tot één van de kamers. ,,Bij de oude moeten we dat nog met de hand doen”, vertelt Britt. Maar het beste moet dan nog komen, elke operatiekamer heeft een opdekruimte, een aparte ruimte waar de operatie-instrumenten steriel in gereedheid worden gebracht voor de operatie. Koen: ,,De patiënt die in de operatiekamer komt, heeft daardoor geen last van geluiden van het uitpakken van materialen in de operatiekamer. Dat is wel zo aangenaam, zeker als een patiënt angstig is.”

Groen licht

Strak en licht zijn de operatiekamers. Aan het plafond hangen medische lampen en beeldschermen. Een bedieningspaneel is weggewerkt in één van de wanden. Britt laat een scherm voor het raam zakken, toetst een knopje aan en de ruimte kleurt groen. Het is één van de nieuwigheidjes. Het nut? ,,Je kunt met dit licht bij kijkoperaties veel beter de hechtdraden zien. Tot nu toe gebruiken we daar spotjes voor.”

Britt en Koen kijken vooral ook uit naar het werken in de operatiekamers, omdat je er gemakkelijker uit de voeten kunt. ‘Slechts’ 35 vierkante meter groot zijn de oude; drie nieuwe hebben een oppervlakte van 51 meter en één zelfs 57 vierkante meter. De laatste is speciaal bestemd voor vaatchirurgie en orthopedie waarbij veel apparatuur komt kijken.

Klaar is ZorgSaam nog niet met de verbouwing. Zo moeten de oude operatiekamers nog worden omgebouwd, onder meer tot nieuwe voorbereidings- en herstelruimtes voor mensen die geopereerd worden of net zijn geopereerd. Dat zal meer overlast geven dan de nieuwbouw. Britt en Koen zien er niet tegenop. ,,Ook daar komen we doorheen. Met de uitbraak van het coronavirus hebben we al zo veel moeten improviseren.”

 

Bron: PZC, journalist Harmen van der Werf, fotograaf Anne Hana.