• algemeen
  • ziekenhuis

Orthopedie ZorgSaam zorgt dat patiënten na een operatie zo snel mogelijk weer op de been zijn. Bijna 85 procent van hen kan met een totale heupprothese -‘een nieuwe heup’- op de eerste dag na de operatie alweer naar huis! Om nog meer kwaliteit te kunnen bieden, is de Heupunit ZorgSaam opgericht.

De Heupunit is er voor alle patiënten met heupklachten, voor jong en oud. Orthopedisch chirurgen Frank van den Berg en Frank Nijman zijn de specialisten van de Heupunit. Het team bestaat verder uit een gespecialiseerde Rapid Recovery verpleegkundige en een operatieteam. Samen met de verpleegkundigen en fysiotherapeuten van Orthopedie zorgen zij voor de patiënt voor, tijdens en na een heupoperatie. Denk aan kijkoperaties van de heup, gewrichtsvervanging door slijtage of het vervangen van een eerder geplaatste heupprothese. De vervanging van een prothese kan nodig zijn als een prothese door slijtage of na een val loszit, of als er instabiliteit is ontstaan van de heupprothese.

Orthopedisch chirurgen Frank Nijman (l) en Frank van den Berg (r) en Rapid Recovery verpleegkundige Tineke Kemper

Een nieuwe benadering

Dokter Nijman vertelt: “De Heupunit betekent dat we onze patiënten meer kwaliteit leveren. Door de zorg voor heuppatiënten te concentreren, neemt de expertise toe. We zijn trots op de cijfers na een totale heupprothese met onze aangepaste operatietechniek. Zo gaat 84 procent van de patiënten huiswaarts op de eerste dag na de operatie. Op de tweede dag is zelfs 98 procent weer thuis. Ook heeft de patiënt vanaf het begin tot het einde van de behandeling dezelfde dokter en we hebben een gespecialiseerde Rapid Recovery verpleegkundige. Vertrouwde gezichten, dat is patiëntgerichte zorg.”

Ook de behandelingen worden steeds geavanceerder. “Er is nieuw instrumentarium ontwikkeld om het heupgewricht te opereren”, vertelt dokter Nijman. “Hierdoor hebben we de toegang tot het heupgewricht kunnen aanpassen, met de zogenaamde DSA-benadering (Direct Superior Approach). Het zorgt onder meer dat er een kleinere incisie nodig is dan voorheen om de prothese te plaatsen. Daardoor heeft de patiënt minder pijn, een kleiner litteken en minder kans op wondproblemen. Daarnaast is de heup stabieler, zodat deze minder snel uit de kom gaat. In december vorig jaar zijn we met de DSA-benadering gestart en we zijn er tot op heden erg tevreden over.”