• thuiszorg

De Medido is een slimme medicijndispenser bij cliënten thuis. Dit volautomatisch uitgiftesysteem zorgt ervoor dat cliënten de juiste medicijnen op het juiste moment ontvangen. Via een signaal wordt de cliënt er aan herinnerd de medicijnen in te nemen. ZorgSaam startte als eerste zorgorganisatie in Zeeuws-Vlaanderen met deze e-health oplossing.

Hoe werkt het?

In de Medido bevindt zich een medicatierol. Dat zijn kleine voorverpakte zakjes met de juiste medicijnen per innamemoment. De medicatierol wordt geleverd door de apotheek, de wijkverpleging plaatst die in de Medido. Via een voorgeprogrammeerd weekschema wordt de cliënt door een geluidssignaal op het juiste moment herinnerd aan de juiste medicijnen. Door één druk op de OK-knop van de cliënt ‘spuugt’ de Medido het juiste zakje uit en wordt de verpakking automatisch geopend.

Cliënt aan het woord

“Door de Medido heb ik meer ‘vrijheid’. Ik ben nu niet meer gebonden aan de bezoekmomenten van de thuiszorg. Niet dat ik heel veel  weg ga, want ik ben graag thuis. Volgende week ga ik op vakantie en dan gaat de Medido mee in de koffer.”

“Ik slik al heel lang medicijnen. Voordat de thuiszorg bij mij over de vloer kwam, vergat ik m’n medicijnen regelmatig. Door de Medido komt de thuiszorg een stuk minder langs, maar het verschil is dat ik nu de medicijnen wél inneem. De Medido geeft namelijk een geluidssignaal wanneer het juiste moment is. Hoewel het geluidsignaal best luid is, ben ik er een keer doorheen geslapen. Daardoor drukte ik niet op de OK-knop om de medicijnen te ‘accepteren’. De zorgcentrale van Medido krijgt dan automatisch een melding en informeerde bij mij naar de reden. Indien nodig schakelt de zorgcentrale hulp in, zoals de thuiszorg van ZorgSaam. Zo verloopt het medicatiegebruik veilig, met  thuiszorgmedewerkers op de achtergrond.”

Efficiënte inzet thuiszorg

Monique van den Ende, wijkverpleegkundige bij ZorgSaam Thuiszorg: “Inmiddels zijn er in Zeeuws-Vlaanderen meerdere Medido’s ingezet. De Medido is een erg goed hulpmiddel, maar is niet voor iedere cliënt geschikt. Als er echt toezicht op inname nodig is, komt de Medido niet in aanmerking. Maar voor een grote groep cliënten is het echt een uitkomst. Daarbij komt dat we de inzet van thuiszorg terug kunnen brengen. Nu moeten we nog maar één keer per week langs om een nieuwe medicatierol te plaatsen.”

De voordelen van de Medido

  • Zekerheid; exact het juiste aantal en soort medicijnen, altijd op het juiste moment;
  • Gemak; geen ingewikkelde aansluitingen. De stekker in het stopcontact volstaat;
  • Vrijheid; cliënt heeft meer zelfregie m.b.t. medicatie inname;
  • Rust; cliënt is minder afhankelijkheid van thuiszorg en/of mantelzorg.
  • En verder: het apparaat kan op slot, werkt op GPRS-verbinding (zoals een mobiele telefoon), kan vier uur zonder stroom, is flexibel en is gratis voor de cliënt.